Nieuws

Omrop TIP: De vrouw op het skûtsje bij FryslânDOK

FVEN
EOC

Vroeger, toen het skûtsje nog een vrachtschip was, stonden man en vrouw beide om beurt aan het roer. Waarom kent de traditionele vereniging SKS dan nog steeds geen vrouwelijke schippers bij de skûtsjezeilwedstrijden? Dat is de vraag in FryslânDOK. Op TV op zaterdag 18 september bij NPO2 en op 19 september bij Omrop Fryslân.

In de verhalen over skûtsjes en zeilen met skûtsjes is de rol van de vrouw altijd onderbelicht geweest. Documentairemaker Karen Bies haalt in de FryslânDOK Met het helmhout tussen ons in nu eens de vrouw naar de voorgrond.

101 jaar
Het verhaal begint met haar oma, de 101-jarige Henderika Bies-van Dijk. De Groningse Henderika trouwde in 1939 met de Friese Johannes Bies. Samen waren ze skûtsjeschipper. Ze vervoerden terpgrond, turf, zand of suikerbieten, wat er maar aan vracht was. Er waren in de eerste helft van de 20e eeuw in Noord-Nederland nog honderden skûtsjeschippers. Man en vrouw deden het werk aan boord samen. Het laden en lossen, het zeilen onderweg. Ook het sturen van het schip. Soms moesten ze het schip trekken. Man en vrouw deden dat om beurt en ook de kinderen hielpen mee.

In de documentaire worden beelden getoond uit oude films over het leven op een skûtsje. In de film Oud en Arm uit begin jaren 20 van de 20e eeuw kun je zien hoe een geladen skûtsje wordt getrokken, als er geen mogelijkheid was om te zeilen.

In een andere film uit 1946 zijn schippers Ulbe en Akke Zwaga onderweg zijn van Hindeloopen naar Grou om een wedstrijd te zeilen. In deze film zie je dat Akke vaak aan het roer stond.

Lees het gehele artikel en bekijk de documentaire op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: screenshot uit de Documentaire