Nieuws

Pannenkoek-klipper in Groningen wordt gesloopt

FVEN
EOC

’t Pannekoekschip in het Schuitendiep in Groningen sluit de deuren. De klipper is verkocht aan de gemeente Groningen die het op de lokatie zelf gaat slopen. Hiermee zal de circa 100 jarige ‘Duivendijker’ klipper verdwijnen. De eigenaren stoppen niet, maar gaan op een ander schip in de Oosterhaven verder met hun zaak. Het nieuwe schip is iets groter en krijgt een andere ligplaats. Het huidige schip kan niet meer weg varen vanwege de diepte en de hoogte van de vaste bruggen. De verplaatsing van het bedrijf is nodig vanwege de komst van de Kattenbrug, welke pal naast het huidige schip wordt aangelegd.

Het schip is enige jaren geleden in een bak geplaatst. ‘We konden het schip sowieso al niet naar een werf brengen. Het komt niet door de bruggen heen’, zegt Edwin Meiboom bij RTVNoord, samen met Marjon Meiboom de eigenaar van ’t Pannekoekschip. ‘Daarom hebben we er voor gekozen om het schip in een bak te plaatsen om het op die manier te conserveren.’
‘Dat was een voorzorgsmaatregel’, vult Marjon Meiboom aan. ‘Op deze manier kan het schip eeuwig bewaard worden. Het is een soort balseming.’ Helaas bleek dit onvoldoende bescherming, en gaat dit Varend Erfgoed nu toch verloren.

Het nieuwe en grotere Pannekoekschip ‘Johanna’ zal een
ligplaats krijgen in de Oosterhaven in Groningen.

Omwonenden van de Oosterhaven zijn in verzet gegaan tegen de komst van het enorme schip in hun haven. Er is ook al een petitie tegen de komst van het schip.

Lees ook het artikel van RTVNoord met een interview met de eigenaar