Nieuws

Voormalige PSD-veerboot Prinses Juliana naar de sloop

FVEN
EOC

De voormalige PSD-veerboot Prinses Juliana (1986) vertrekt binnenkort vanuit Italië voor haar laatste reis. De bestemming is een Turks sloopstrand. In 2012 maakten de eerste twee PSD-dubbeldekkers al dezelfde reis.

Al jarenlang ligt de Amedeo Matacena (Prinses Juliana) weg te roesten aan de kade in Reggio di Calabria, Italië. Sinds 2003 is het schip amper gebruikt, dekken zijn inmiddels onveilig door roest en het is onduidelijk of de machines nog werken. Een sleepboot zal het schip naar Turkije slepen binnenkort, melden Italiaanse bronnen aan PSDnet.nl.

Dubbeldekker voor Vlissingen-Breskens
De Prinses Juliana was de eerste dubbeldekker voor de veerdienst Vlissingen-Breskens. In 1997 verhuist de veerboot naar Kruiningen-Perkpolder. Het schip kan in de eerste jaren weinig goedkeuring wegdragen van de Zeeuwen. De Juliana kampt met hardnekkige kinderziektes en daarbij stoot het wat lompe schip met plastic kuipstoeltjes de geliefde Prinsessenboten van de troon. Na vertrek uit Zeeland keert het sentiment en noemen veel Zeeuwen de Juliana als favoriete schip.

Gedoopt door prinses Juliana
Op 5 september 1985 vonden de doop en de tewaterlating van de Prinses Juliana plaats. Het Zeeuwse schip werd gedoopt door de voormalige koningin Juliana zelf, die ook de laatste beletselen wegnam.
Een foto van de Prinses Juliana in de Buitenhaven van Vlissingen. In 2002 werd de Juliana voor het laatst voor de PSD ingezet op Vlissingen-Breskens, maar na 15 maart 2003 tot april 2003 keert het schip terug op deze veerdienst als voetveer.

Beige interieur
Halverwege de jaren 80 gaat men er vanuit dat de Westerscheldeoeververbinding snel gerealiseerd zou worden. De Prinses Juliana wordt een simpele, goedkoop uitgevoerde veerboot. Gebouwd bij scheepswerf De Merwede als werkverschaffingsproject, in de tijd van de grote scheepsbouwmalaise (denk aan de RSV-affaire). Het werd een conventioneel schip (wel met boegschroeven) en een spartaans in beige uitgevoerd interieur.

Van 1997 tot en met 15 maart 2003 vaart de Juliana tussen Kruiningen-Perkpolder, om vervolgens opgelegd te worden in de Binnenhaven van Vlissingen. Niet voor lang, op 17 maart 2003 komt het schip weer in de vaart, maar nu als voetveer Vlissingen-Breskens ter vervanging van de Prins Johan Friso. De laatste weken in Zeeuwse dienst is de Prinses Juliana terug op de veerdienst waarvoor het schip gebouwd werd.

Verkoop aan Maffiabaas
De Provincie Zeeland verkoopt de Prinses Juliana aan wat later blijkt een Italiaanse maffiabaas. In Italië komt het bijna niet tot varen voor de Amedeo Matacena. Zo af en toe wordt er gevaren tussen Messina en Reggio di Calabria, maar hier komt in 2006 abrupt een einde aan. Wilde geruchten over drugsvervoer en een eigen veerdienst als dekmantel steken meermaals de kop op, maar zijn nooit bevestigd. Deze periode is de enige keer dat de Juliana en de voormalige Prins Willem-Alexander min of meer geregeld zijn ingezet voor meerdere maanden.

Wegroesten aan de kade
Na 2006 heeft het schip nooit meer dienstgedaan als veerboot met passagiers of voertuigen aan boord. In 2011 werd het schip echter verbouwd: een interne verbinding werd gemonteerd tussen beide autodekken, zodat het bovenste rijdek ook weer bruikbaar is. Een jaar later gloort er hoop voor de voormalige ‘Juul’, de dubbeldekker zou gaan varen op de veerdienst naar Elba. Op het laatste moment wordt niet de Amedeo Matacena gehuurd, maar de Acciarello (1997). Alle hoop is verkeken en het voormalige vlaggenschip van de Provinciale Stoombootdiensten ligt te weg te roesten in Reggio di Calabria. Binnenkort vertrekt het schip naar een Turks sloopstrand.

Lees het gehele artikel op de bron: PSDnet

Afbeelding: De Prinses Juliana, foto PSDnet, © Willem Kruit april 2003