Nieuws

Wintertijd, onderhoudstijd voor vloot Stichting Behoud Hoogaars

Ook voor de vloot van de Stichting Behoud Hoogaars gaat de wintertijd zaterdag in. De schepen die het hardst aan onderhoud toe zijn, vinden eerst onderdak in de loods in Vlissingen.

Het einde van het vaarseizoen wordt zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur gevierd met een open middag in de loods van de stichting aan de Jachthavenweg tussen de Tweede Binnenhaven en het Kanaal door Walcheren. Belangstellenden mogen gratis meevaren op een hoogaars en kunnen in de loods van alles te weten komen over de vloot en het onderhoud van de vaartuigen. Stichting Behoud Hoogaars (SBH) hoopt dat schippers, matrozen, timmerlieden en technici zich melden om de vrijwilligersclub te versterken. Een intern opleidingsprogramma helpt mensen die kennis ontberen binnen korte of langere tijd uit te groeien tot gewaardeerd medewerker van de stichting.

Rigoureuze renovatie peilboot
De grote schepen Andries Jacob (YE 36) en Drie Gebroeders (TH 49) komen volgende week dinsdag binnen voor regulier onderhoud. Als de hoogaars en de hengst pico bello zijn opgeknapt en in de verf zitten, komen de (jacht)hoogaarzen Alcyon en Windroos over uit Veere voor onderhoud. De hele winter liggen er ook nog een particulier schip, dat de eigenaar zelf opknapt, en peilboot Luctor et Emergo in het onderkomen van Behoud Hoogaars.

Het opknappen van de peilboot en de Windroos vergen meer dan één winter. Beide vaartuigen moeten voor een groot deel worden gerestaureerd en dat kost wel een aantal jaren, voorspellen vrijwilligers Johan Louwerse en Ko Hamelink. De Luctor et Emergo is als peilboot een beetje vreemde eend in de collectie. Maar als 120 jaar oude Zeeuwse Schouw, in 1902 door waterschap Schouwen in gebruik genomen, behoort het bootje wel tot het varend erfgoed dat SBH in stand wil houden. Al was het, naast de ouderdom, maar omdat de peilboot tijdens de Watersnoodramp als reddingsboot is ingezet.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen voor abonnees

Of bekijk hier een video van PZC

Afbeelding: de peilboot in 2016, foto SSRP