Nieuws

Ultieme poging om de Catalina te behouden voor Nederland

FVEN
EOC

Vier erfgoedverenigingen doen een klemmend beroep op de overheid om het historische watervliegtuig de Catalina voor Nederland te behouden.

Zo niet, dan wordt het toestel op 9 oktober verkocht aan de Collings Foundation uit Amerika. Deze organisatie bezit al tientallen vliegtuigen uit de verschillende oorlogen waar de Amerikanen bij betrokken waren. „Omdat de Catalina ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, willen de Amerikanen het toestel graag. We hebben een mondelinge overeenkomst en 9 oktober wordt het contract getekend. Volgend jaar is het dan weg”, geeft Arjan Dros toe.

Hij kocht het iconische toestel van de Marine Luchtvaartdienst indertijd samen met een maat. Later werd het onder de hoede van een stichting gebracht. Maar de oplopende kosten, nieuwe tegenvallers zoals een kapotte motor en strengere regelgeving voor rondvluchten, maken het volgens Dros niet langer mogelijk het vliegtuig te behouden.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Nationale Federatie Historische Luchtvaart, de Koninklijke Stichting Defensiemusea en Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht hebben minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd de Catalina aan te kopen en zo veilig te stellen voor Nederland.

De Koninklijke Stichting Defensiemusea (Nationaal Militair Museum) en Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht willen het beheer en exploitatie van de Catalina voor hun rekening nemen. Daarmee kan het vliegtuig vliegend worden behouden. Alleen is het de afgelopen weken niet gelukt om de benodigde 1,5 miljoen euro voor de aankoop te vinden.

Omdat de Catalina is gewaardeerd met de hoogste waardering binnen mobiel erfgoed, de A-status in Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed, vragen de betrokken partijen minister Van Engelshoven om in te grijpen. Enkele jaren geleden werd dit Nationaal Aankoopfonds ook aangewend om Rembrandt’s Marten en Oopjen mede aan te kopen.

„Er is wel een mondelinge overeenkomst, maar de minister kan een exportverbod opleggen”, verklaart Dros de truc.