Oproep voor structurele oplossing fonteinkruid in Markermeer na dood zeiler

Midden op het Markermeer te water gaan om fonteinkruid uit de vastgelopen schroef van je boot te halen. Veel watersporters onderschatten hierbij de gevaren van de woekerplant, een zeiler uit Deventer werd dit onlangs zelfs fataal. De Hoornse reddingsbrigade Notwin waarschuwt schippers om niet onvoorbereid in het water te stappen.

De route om het fonteinkruid op het Markermeer te omzeilen

Fonteinkruid is een ware plaag aan het worden. Het woekerende waterplantje zorgt bij watersporters voor grote problemen, op de Randmeren, op het IJmeer en langs de Markermeer-kust tussen Volendam en Hoorn. In het Hoornse Hop en pal daarbuiten zijn hele hectaren water lastig bevaarbaar.

Een 79-jarige zeiler uit Deventer blijkt hiervan het slachtoffer te zijn geworden. Hij was met zijn vrouw aan het varen. In de media is vermeld dat de man vorige week fonteinkruid uit de schroef van zijn boot probeerde te halen. ,,Hij is daarbij waarschijnlijk onwel geworden’’, zo meldt de politie die de vermiste man na enkele dagen zoeken in het Markermeer aantrof.

,,Het is vreemd dat het slachtoffer ’voor onderhoud’ het water in is gegaan zoals ook wordt gemeld. Wie doet dit, midden op het Markermeer? Alleen als je niet verder kunt door hinder aan je schroef of kiel.’’ Fonteinkruid dus. Havenmeester van WSV Hoorn Richard De Rooij krijgt regelmatig klachten van gasten, die te water moesten om hun roer of schroef te bevrijden. ,,Het is een wonder dat bij deze gedwongen zwempartijen niet eerder slachtoffers zijn gevallen.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Kijk voor actuele info over het fonteinkruid hier