Kampen kiest met het hart en wil wrak van IJsselkogge op Koggewerf

De IJsselkogge hoort thuis op de Koggewerf in Kampen. Een plek aan de rivier die het zeeleven ademt en op een steenworp afstand van de vindplaats van het wrak. Die voorkeur heeft een meerderheid van de gemeenteraad. Maar er zijn ook volop zorgen over mogelijke bodemvervuiling, die de stad miljoenen extra kan kosten.

Zeven jaar nadat het wrak boven water is gehaald, moet de gemeenteraad kleur bekennen. Waar willen de politici dat de ‘vondst van de eeuw’ te zien is? Na jarenlang getreuzel en een trits onderzoeken liggen nu drie kansrijke locaties op tafel.

Drie opties die miljoenen kosten
Optie één is de Van Gend en Loos-loods bij station Kampen. Dat kan in een vitrine in het gebouw of in een soort wolk als uitbouw van het gebouw, vergelijkbaar met museum De Fundatie in Zwolle. Optie twee is in een nieuw gebouw op het Van Heutszplein, tegenover de Stadskazerne. Optie drie is op de Koggewerf, tegenover de plek waar het wrak is gevonden. Dit kan op de plek van de Taveerne of op die van twee panden aan de Havenweg.

De kosten van de verschillende opties lopen uiteen. Het duurste is een vitrine in de loods bij het station. Die optie kan oplopen tot 3,2 miljoen euro. Een onderkomen op de Koggewerf gaat 2 miljoen euro kosten. Terwijl aan de plek op het Van Heutszplein een prijskaartje van 1,8 miljoen euro hangt.

Twijfel over twee locaties
Duidelijk is dat het Van Heutszplein de schifting niet overleeft. Bewoners zien deze plek niet zitten, lieten ze gisteravond opnieuw weten. Daarnaast tast een vitrine het beschermd stadsgezicht aan, kost 55 parkeerplaatsen en neemt een hap uit het evenemententerrein. De loods van station Kampen biedt meer mogelijkheden. Er staat een gebouw, er is parkeerruimte en de trein stopt voor de deur. Vanaf het perron is de ‘skyline’ van Kampen zichtbaar en is het enkele honderden meters lopen om midden in het Hanzeverleden van Kampen te staan.

Stemming op Koggewerf verandert
Het is volgens Martine Wiltjer (CU) een keuze met het hoofd, terwijl het hart naar de Koggewerf neigt. Dat is de plek waar het maritieme verleden van Kampen tot leven komt, het wordt beleefd en waar het wrak in de IJssel is gevonden. Maar ook een waar de vrijwilligers van diverse organisaties eigenlijk niet zitten te wachten op toeristen, omdat het de cultuur van het gebiedje verandert. Toch lijkt die teneur veranderd als hun voorman Henk van Voornveld het woord neemt. Hij bepleit dat het wrak in een kustvaarder voor de kade wordt getoond. Maar zegt ook dat er ‘geen blokkades’ zijn voor een plek op de werf.

Zorgen om bodemvervuiling
Maar er zijn ook zorgen. Bijvoorbeeld over mogelijke bodemvervuiling waar nog onderzoek naar is gedaan, want in het gebied stond in het verleden een gasfabriek. Daarop reageert wethouder Bas Wonink: ,,Eerst moet een locatie gekozen worden en daarna worden allerlei onderzoeken in gang gezet en wordt meer duidelijk over eventuele vervuiling en andere kosten.”

Het streven is dat de gemeenteraad in juli een definitieve keuze maakt. De conservering van de IJsselkogge is naar verwachting eind 2024 klaar, waarna het wrak in principe terugkeert naar Kampen. Is de expositielocatie dan niet klaar, dan moet Kampen een alternatief regelen.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees

Afbeelding: een van de impressies van een onderkomen voor de IJsselkogge op de hoek van de Koggewerf, waar nu een middeleeuws huisje staat. © Cepezed