Archeologie, Musea en Behoud

Skûtsjemuseum in Earnewâld draait al 25 jaar op de passie van zijn vrijwilligers

Vrijwilligers van het Skûtsjemuseum zijn hard aan het werk om alles klaar te krijgen voor het weekend. Het museum in Earnewâld bestaat namelijk 25 jaar en dat wordt groots gevierd. Zaterdag is er een open dag: maar voor het zover is, moet er nog wel iets gebeuren. Onder het genot van een kopje koffie nemen de vrijwilligers de dag door. “Olie op het ijzerwerk buiten, dat zou Jelle doen. Attributen, dat doe ik zelf”, zegt de coördinator. Hij heeft een lijstje met taken voor de dag. Het museum draait volledig op vrijwilligers. En met die mensen voorzitter Jan de Wilde erg blij: “Je ziet dat de mensen passie hebben voor dit museum.”

” Het moet hier goed onderhouden worden”, zegt vrijwilliger Wieger. “Het gaat om een skûtsje waar mijn opa nog wel op geladen heeft.” Jelle werkt graag als vrijwilliger bij het museum. “Je ziet het wel aan het resultaat en aan hoeveel bezoekers er komen. Het is altijd gezellig en dat is heel belangrijk.”

In 1997 begon de bouw van het museum. Een jaar later volgde de officiële oprichting. Age Veldboom is een van de mensen die het museum heeft opgericht: “Wij hadden een zeilbedrijf met skûtsjes en veel mensen kenden de historie niet. De oudere generatie is langzaamaan verdwenen en de jongere generatie weet dat allemaal niet. Educatie, dat vond ik belangrijk.”

Achter ieder object een verhaal
Aan het oude materiaal kleeft een verhaal, zegt Veldboom. “Die vrouw op die foto kan niet vertellen hoe zwaar het was op haar klompjes, als ze dat schip moest trekken. En dat grote zeil dat daarachter ligt en helemaal gescheurd is. Aan elk materiaal zit een verhaal.”
Voor voorzitter De Wilde is het belangrijk dat het spul beschikbaar blijft voor de komende generaties. “Ik wil graag dat mensen over 50 jaar nog weten wat skûtsjes betekenen. Ik heb mijn hart hier wel een beetje verloren.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland