Nieuws

Varend woonschip of drijvend bouwwerk van belang voor een ligplaats

EOC
FVEN

Of een schip een varend woonschip is of een drijvend bouwwerk kan veel uitmaken voor een mogelijke ligplaats. De rechtsontwikkeling gaat sinds 2014 in de richting van het juridisch gelijkstellen van woonboten met woningen op de wal. Woonarken, scharken en woonschepen die niet kunnen varen hebben daardoor nu een (bouw)omgevingsvergunning nodig. Varende woonschepen zijn daarvan uitgezonderd.

De gemeente bepaalt of een bewoond schip een varend woonschip is of dat het toch aan de omgevingswet moet voldoen. Sommige gemeenten zijn daar strikt in, andere wat gemakkelijker. Aantonen dat er met het schip gevaren wordt (of kan worden) kan met een Certificaat van Onderzoek, eventueel een geschikt vaarbewijs, wegneembare afmeer-voorzieningen en wal aansluitingen. Indien niet voldoende aannemelijk wordt gevaren dat er ‘af en toe’ wordt gevaren of zal worden gevaren, dan geldt de uitzondering van een varend woonschip voor de omgevingsvergunning-plicht. Een besluit van de gemeente kan worden aangevochten via de bestuursrechter.

Barry Meruma van advocatenkantoor Habitat beschrijft in Vlot Waterwonen dat hij een zaak bij de bestuursrecht verdedigde, maar helaas verloor, omdat het primaire gebruik van twee schepen ‘wonen’ was, en er niet ‘af en toe’ mee gevaren werd. Het gevolg was dat de twee schepen na 42 jaar gedwongen werden om hun ligplaats te verlaten. Waarmee heel veel woongenot verdween bij de bewoners.

Lees het gehele artikel op de bron: Vlot Waterwonen pag. 25

Afbeelding: al dan niet bewoonde schepen in Amsterdam