Nieuws

Scheepswerf Koningspoort Toen

FVEN
EOC

In de rubriek Toen in de Telegraaf wordt iedere week aan de hand van de actualiteit teruggegrepen op vroeger. Dat gebeurt in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam.

Deze week: de historische scheepswerf in de Oude Haven, die waarschijnlijk gen subsidie meer zal krijgen.

Eind jaren 70 ontstaat bij enkele Rotterdammers het idee om de Oude Haven te gaan gebruiken voor historische schepen. Met de hulp van de landelijke Vereniging tot Behoud van het Zeilend Bedrijfsvaartuig weten ze de gemeente te winnen voor het plan om daar niet alleen ligplaatsen te creëren, maar ook een smederij en een scheepshelling te vestigen. De komende jaren gaat er flink gebouwd worden in deze omgeving en een restauratiewerf voor binnenvaartschepen kan het gebied een extra impuls geven.

Openluchtmuseum voorzag in behoefte
Begin 1982 wordt de stichting Openlucht Binnenvaartmuseum in het leven geroepen om de plannen gestalte te geven. Dankzij bijdragen van het bedrijfsleven en de gemeente lukt het de stichting om binnen een jaar het grootste deel van het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen. Van de levensmiddelenfabrikant CSM krijgt zij bovendien een dwarshelling van een opgedoekte scheepswerf in het Groningse Vierverlaten. Daarmee kan een schip van 25 meter lengte op de wal worden getrokken, waarna de eigenaar met zijn vaartuig aan de slag kan.

Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,49)

Afbeelding: De Oude Haven bij de scheepswerf Koningspoort in 1983. Foto Lex de Herder