Nieuws

Pannekoekschip? Over de Coaster die nooit aankwam in de Oosterhaven

Het plan om een vijftig meter lang Pannekoekschip permanent in de Oosterhaven in Groningen af te meren zorgt voor veel beroering bij omwonenden en gebruikers van de Oosterhaven. Eerder waren er ook al plannen voor een horeca-schip en een watersportwinkel op een schip in de Oosterhaven.

De Oosterhaven heeft een bijzondere geschiedenis. Opgeleverd in 1878 beleefde de haven rond de Eerste Wereldoorlog haar grootste bloei met de ontvangst van jaarlijks 4000 binnenvaartschepen. De haven telde een aantal grote havenkranen en de vracht van de Groninger coasters (kleine zeeschepen) werd hier gelost of overgeslagen op kleinere binnenvaartschepen.De havenkranen werden in 1966 verplaatst naar de nieuwe Hunzehaven, even verderop aan het Eemskanaal op de kruising met het nieuwe Winschoterdiep. Vanaf dat moment neemt de betekenis van de Oosterhaven voor de beroepsvaart in snel tempo af. In de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt de haven niet meer gebruikt voor laden en lossen en verschijnen de eerste zeilcharterschepen in de haven, een geheel nieuwe bedrijfstak bestaande uit opnieuw onder zeil gebrachte voormalige vrachtschepen zoals tjalken en klippers. De Bruine Vloot is geboren.

Begin jaren ’80 meldt zich ook een aantal kleine ondernemers met de meest enthousiaste plannen: een grote jachthaven, een horecaschip, een watersportwinkel op een schip, zelfs watertaxi’s en huifboten worden genoemd. Misschien zijn ze hun tijd te ver vooruit, want de laatste oude binnenvaartschippers, verenigd in de Schipperswijkraad, verzetten zich hevig omdat de haven volgens hen wel degelijk nog van betekenis is voor de beroepsvaart. De gemeente besluit daarop om de plannen voor de haven sober te houden. Uiteindelijk komen er slechts een watersportwinkel op een 38 meter lange klipper (1983) en een bescheiden aantal steigers voor 25 (later 40) recreatiejachten met sanitaire voorzieningen op de kade (1988). De jachthaven wordt voor 500 gulden per jaar verpacht aan de firma die ook een winkel voor scheepstechniek op de wal runt, tegenwoordig de Watersportwinkel Oosterhaven. Café Deining op de hoek met het Schuitendiep krijgt een horecaterras, het huidige Harbour Café.

Op 11 november 1991 slaat voor de eigenaar van het Watersportschip het noodlot toe als na laswerkzaamheden het schip uitbrandt en twee dagen later zinkt. Schade aan schip en inventaris: 700.000 gulden. Nog dezelfde week gaat de winkelier in overleg met de gemeente over een nieuw schip. En dat blijkt het begin van een slepende affaire waarvan de laatste gerechtelijke uitspraak dateert uit 2018, bijna 27 jaar na dato.

Lees het gehele artikel op de bron: Dirkvandriel.nl

Foto: de MV My World die niet naar de Oosterhaven kwam, © Dirk van Driel