Nieuws

Nederlandse schoener De Wadden bewaard in Liverpool

EOC
FVEN

De “De Wadden” is de laatste schoener die de rivier de Blackwater opvoer naar Killahalla Quay in Zuid-Ierland. De in Nederland gebouwde schoener is bewaard gebleven in het Merseyside Maritime Museum in Liverpool

Op 8 mei 1958 maakte de schoener De Wadden haar laatste tocht over de rivier de Blackwater. De Wadden maakte tussen 1936 en 1958 43 passages over het Blackwater. Na de laatste tocht van De Wadden kwamen er geen schoeners meer de rivier op, want onder de nieuw gebouwde Youghal-brug konden dit soort schepen niet doorvaren.

De Wadden is in 1917 gebouwd door Gebt Van Diepen van Waterhuizen. Het is een stalen dubbelschroefs driemastschoener, bijna 36 meter lang en één van de grootste schepen die de Blackwater River zijn opgevaren. Ze begon haar leven met het vervoeren van vracht voor zowel de Duitsers als de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voortbouwend op hun neutrale positie maakten de Nederlandse rederijen enorme winsten doordat kolen en olie schaars waren. In maart 1918 voer ze tussen Rotterdam en Bergen.

Veel Nederlandse schepen gingen verloren door torpederen, mijnen, schiet- en bombardementen, maar ook door inbeslagname door zowel geallieerde als Duitse troepen. De Wadden is een zeldzame overlevende van deze schepen. Samen met anderen van haar soort speelde ze ook een rol in de Tweede Wereldoorlog door essentiële voorraden naar Ierland te vervoeren.

In 1922 werd ze verkocht aan Richard Hall of Arklow en in deze fase van haar leven symboliseerde ze de lange geschiedenis van de handel tussen Liverpool en Ierland. Ze heeft ook een grote betekenis in de maritieme geschiedenis van Ierland, als een van de drie overgebleven Ierse Zeeschoeners en de enige stalen hulpschoener. Van 1922 tot 1961 vervoerde DE WADDEN bulkladingen zoals graan, pit-props, kaolien, minerale ertsen en vooral steenkool van de rivier de Mersey naar verschillende Ierse havens.

Victor Hall, haar langstzittende kapitein, voer als kapitein van 1933 tot 1954. Ze handelde op de Blackwater en bracht kolen mee van Garston, Liverpool en nam kuilen mee van Killahalla Quay, ten zuiden van Cappoquin. Haar bemanning bestond uit slechts vijf mannen en een jongen, en aangezien ze kon zeilen, was een gekwalificeerde scheepswerktuigkundige niet nodig. Ze had een motorlier in het voordekhuis zodat de lading zonder uitgebreide faciliteiten aan de wal kon worden gehanteerd.

Op latere leeftijd ontwikkelde De Wadden een meer populaire aantrekkingskracht, met een rol in een aantal films, waaronder het spelen van de rol van een raderstoomboot in de BBC-productie ‘The Onedin Line’. Na een aanvaring in 1978 lag ze op het strand te verrotten. De gemeente van Arklow wilde haar als museum, de Nederlandse en de Schotse Highlands & Islands Development Board hadden ook interesse in haar. Maar het was het Merseyside maritiem museum in Liverpool dat De Wadden in 1984 kocht voor £ 20.000, ze is er nog steeds en heeft een uitgebreide restauratie ondergaan.

Voor meer info kijk je hier