Archeologie, Musea en Behoud

Hoe het verder ging met de Drijfsijs

Kajuitschouw Drijfsijs heeft dankzij de oproep in Scheepspost een nieuwe plek gevonden, en wel op de historische scheepshelling van Nico Vader in Broek in Waterland.

Oproep

Op 20 mei 2024 stond in de Scheepspost een oproep. Henk Morel, drijvende kracht van stichting De Uiterton, legde het uit: ‘Het gaat om de Drijfsijs. Een heel oud scheepje, een van de eerste houten schouwen die door Johannes van der Meulen in Joure gebouwd werden. Het is een eikenhouten schouw, de basis is goed, maar toen wij hem kregen moest er al aardig wat aan gebeuren. Door omstandigheden – we kregen allerlei andere projecten die voorrang kregen – kwam het er niet van, en nu hebben we binnenkort geen plaats meer voor de schouw.’

Educatief doel

Nico Vader reageerde vrijwel direct. Normaal verwerkt men op de Schuitenhelling ijzer, nu is een houtproject zeer gewenst, het scheepje gaat een educatie en kunstzinnig doel dienen, met name voor jeugd in aanloop naar het evenement ‘Koolsail’ volgend jaar.  ‘Met de Drijfsijs gaan we alles combineren. Kunst, educatie, ambacht, scheepsbouw, restauratie, techniek en niet te vergeten, voor kinderen, want het wordt een speelboot waarin ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten.’

Bijzondere trailer

Ook de trailer eronder blijkt monumentaal; degelijk Engels fabricaat, model voor latere trailers.

Nico Vader: “De trailer waarop de Drijfsijs staat, werd ontworpen en gebouwd door het Engelse bedrijf SBS. Het ontwerp was zo goed dat het model stond voor alle hedendaagse boottrailers. De trailer wordt door zijn leeftijd beschouwd als oldtimer/historisch en kan/mag dus ook de weg op voor historische evenementen en promotie. De combinatie kan probleemloos de weg op. Voor het vervoer van de Drijfsijs kwam de Engelse degelijkheid goed van pas. Constructie van de eerste boottrailers was zo sterk overbemeten (factor 6) dat ondanks dat de trailer aangetast is door corrosie, hij het scheepje met gemak kon dragen, dit uiteraard na controle van banden, lagers, oplooprem en koppeling.” Nico Vader wil de combinatie van vaartuig en trailer laten geregistreren in zowel het RVEN (Register Varend Erfgoed Nederland) als NRME (Nationaal Register Mobiel Erfgoed).

Een bijzonder ensemble ging over de weg, en is op 1 juni in Langedijk op een ponton naar ’t bezoekerseiland gevaren, tot groot genoegen van Henk Morel en de trotse nieuwe eigenaar.

Met dank aan de enthousiaste terugkoppeling van Henk Morel en Nico Vader aan Scheepspost.

zie ook ons eerdere bericht op Scheepspost

De Schuitenhelling in Broek op Langedijk met op de achtergrond de Drijfsijs. Foto’s: Nico Vader.