Evenementen

Lekkodagen in Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland

De Lekkodagen, die jaarlijks in de stadshaven van Wijk bij Duurstede worden gehouden, zijn onderdeel geworden van het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland.

Hier komen schepen samen die historisch karakter hebben en begin vorige eeuw bekend waren op de Nederlandse wateren. Het evenement wordt georganiseerd door een groep enthousiaste liefhebbers van oude schepen.

Erkenning voor varend erfgoed

Dit is een belangrijke erkenning voor het bestuur en de vrijwilligers, die hiermee hun inzet voor een hoogwaardig maritiem evenement, beloond zien. Het is ook een eerbetoon aan de bezoekende schippers die varend erfgoed in stand houden.
De toelating tot het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland vereist strikte criteria. Het doel van het Netwerk is het zichtbaar maken van wat er over de volle breedte aan immaterieel erfgoed in Nederland wordt beoefend, en onderlinge samenwerking en uitwisseling bevorderen. Opname in het Netwerk is geen bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De Lekkodagen zetten varend maritiem erfgoed op de kaart en maken het breed toegankelijk voor een groot publiek. De bezoekers kunnen de schepen bewonderen, soms aan boord gaan, machinekamers bekijken en uitleg krijgen van de schippers. Ook is er een palingrokerij, traditioneel bier, en vaartochten met een stoomsleepboot uit 1913.

Over de Lekkodagen 2024

De 18e editie van de Lekkodagen vindt plaats op 28 en 29 september 2024. In de gezellige stadshaven is plaats voor ca. 100 historische schepen. Sleepboten, directievaartuigen, vooroorlogse plezierjachten, vrachtschepen zoals tjalken, klippers en aken of vissersbootjes als zalmschouwen, bepalen voor twee dagen het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.

Bron: persbericht Lekkodagen

Beeld: Lekkodagen 2023 (© Arjen de Jong)