Brok opent jubileum-expositie over 75 jaar SKS

Commissaris van de Koning Brok opent volgende week donderdag in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek de jubileumexpositie ‘Eén grote familie, 75 jaar SKS’. De expositie biedt een unieke blik achter de schermen.

Zo zien we bijvoorbeeld Berend Mink sr. een borrel inschenken voor de vrouwen op een van de volgschepen, en trappen Peke Wouda en Meindert de Groot van het Súdwesthoek-skûtsje lol tijdens de afwas. Gerhard Pietersma, tegenwoordig schipper op Earnewâld, mag als 10-jarig jongetje al proeven aan zijn toekomst. We zien ook Hattum en Wiemer Hoekstra de rabanden van de Twee Gebroeders van Drachten controleren voorafgaand aan een wedstrijd. De foto’s ademen stuk voor stuk passie, plezier en vooral het gevoel van samenzijn: de skûtsjesilers zijn één grote familie. Veel foto’s komen dan ook uit de privécollecties van skûtsjefamilies.

De tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Die werd in 1945 opgericht om de wedstrijden voor skûtsjes die door plaatselijke commissies en zeilverenigingen werden georganiseerd, te stroomlijnen. Sindsdien wordt er elke zomer 14 dagen gestreden om het SKS-kampioenschap, te beginnen in Grou.

Vanwege het coronavirus kan het evenement in dit jubileumjaar niet doorgaan. Om het gemis een beetje te compenseren liggen van donderdag 4 t/m zaterdag 6 juni De Sneker Pan, d’ Halve Maen en het Drachtster skûtsje Twee Gebroeders aan de Bothniakade, aan de achterzijde van het museum.

De tentoonstelling is van 4 juni tot en met 23 augustus 2020 te zien in het Fries Scheepvaart Museum, Kleinzand 16, in Sneek. Het museum is open van maandag tot en met zaterdag van 10.00- 17.00 uur en op zondag van 12.00-17.00 uur.

In verband met het coronavirus is het museum uitsluitend te bezoeken met een kaartje dat van te voren op internet is gekocht via friesscheepvaartmuseum.nl.