Nieuws

Afronding restauratie Romeinse Zwammerdam schepen

EOC
FVEN

Op donderdag 25 augustus 2022 ondertekenden Arjan de Zeeuw namens staatssecretaris Cultuur Gunay Uslu van het ministerie van OCW, Willy de Zoete, gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland, Jan Jehee van de Stichting Museumpark Archeon en Anouk Noordermeer, wethouder van Alphen aan den Rijn het document over de afronding van de restauratie van de Zwammerdamschepen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Arena van Museumpark Archeon. Hierbij waren 400 onderzoekers uit dertig landen van het XXV Limes Congres aanwezig.

Er wordt samengewerkt door gemeente, provincie, het Rijk en Museumpark Archeon om de Romeinse schepen te restaureren die in de jaren 70 van de vorige eeuw in Zwammerdam zijn opgegraven. De werelderfgoed-status van de Neder-Germaanse Limes en het daaraan gekoppelde Limes Feestjaar 2022 zijn de aanleiding voor het ondertekenen van deze intentieverklaring. Hierin wordt door alle partijen de intentie uitgesproken om de restauratie van de Zwammerdamschepen tot stand te brengen.

Zorgvuldige restauratie Zwammerdamschepen
De schepen zijn oorspronkelijk gevonden in de Romeinse nederzetting Nigrum Pullum, een klein grensfort (castellum) uit het jaar 47. Op deze plek is nu op Landgoed Hooge Burch een tentoonstelling te bezoeken over de schepen. Het is de bedoeling dat de schepen uiteindelijk in het nog op te richten Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum te zien zijn.

De collectie Zwammerdamschepen is via Batavialand Lelystad in bruikleen gegeven aan Museumpark Archeon om te restaureren en tentoon te stellen. In 2015 is daarvoor een deel van de Rijkscollectie van Batavialand naar Alphen aan den Rijn geplaatst. Met bijdragen vanuit het Mondriaanfonds, de subsidieregeling Erfgoedlijnen Zuid-Holland en de Economic Development Board Alphen (EDBA) van de gemeente Alphen aan den Rijn worden de schepen nu door vrijwilligers en specialisten gerestaureerd. De samenwerkende partijen verwachten met de schepen op een aansprekende manier te laten zien hoe belangrijk de Romeinse tijd is voor de hedendaagse cultuur van dit gebied.

Lees het gehele artikel op de bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Foto: Archeon