Nieuws

Zo kan het ook: Eric Janssen en de Valèr

Eric Janssen, heeft sinds 1987 de Valèr in zijn bezit. Hij kocht als jonge knul het schip in zwaar vervallen staat. Het schip was gezonken geweest en bij aankoop groeiden de bomen uit het ruim. Eric heeft met veel passie de Valèr met gevoel voor authenticiteit opgeknapt. De Valèr is geworden tot een prachtige luxemotor.

Eric is betrokken geweest bij de eerste ontwikkelingen die hebben geleid tot de oprichting van de Schepencarrousel. Naast de activiteiten bij de Schepencarrousel is Eric, opgeleid als timmerman en later als beeldend kunstenaar aan het Artez in Arnhem, actief geworden in het betimmeren van schepen, waarvan één van de mooiste huzarenstukjes is: het maken van een mooie Brusselse lantaarn. Dit is (oneerbiedig gezegd) een rond gebogen houten koekoek met mooi glas in lood motieven.

Eric is op de Arnhemse kade een opvallende figuur, met zijn opafiets, hoed en hond (schippertje). Autorijden doet hij niet, maar varen des te meer. In de tijd dat het moeilijker werd om de beeldende kunst aan de man te brengen, ging hij zich bezighouden met het meewerken aan televisieproducties, waaronder de regionale omroepproductie “Het mysterie” van de grote rivieren van Nederland. Alle locaties werden varend bezocht, waardoor de Valèr, Eric en zijn hondje de terugkerende achtergrond vormden voor de serie.

Eric bewoont de sobere, maar originele achterwoning, waar de warmte komt van een kolenkachel en geslapen wordt in de bedstee. Het hele ruim dient als werkplaats en atelier. Op het gebied van werk gaat Eric de komende tijd wat kalmer aandoen, hij heeft het voornemen om meer te gaan varen en denkt aan een reis door Frankrijk. Misschien maakt hij hiervan wel weer een mooie filmproductie.

Lees het gehele artikel op de bron: nieuwsbrief van Schepencaroussel