Nieuws

Zeilwedstrijden Hoornse Bruine Vloot

FVEN
EOC

Met de komst van de herfststormen heeft de Bruine Vloot van Hoorn het zeilseizoen van 2022 met spektakel afgesloten. Op zaterdag 17 september was er de klinknagelrace; stalen vissersschepen, zgn schouwen voeren vanaf Centrum Varend Erfgoed met een straffe bries van Noord 6 BFT banen richting de schelpenhoek. De HN 20 won dankzij tactisch vernuft.

Op zaterdag 24 september hebben 11 Tjalken en klippers uit Hoorn voor het tweede jaar de ‘’wierrace’’ gehouden, een vriendschappelijke wedstrijd tussen buren. Uiteindelijk wist de steilsteven Rival de snelste rondetijd neer te zetten.

Van 16 t/m 20 oktober vindt de Beurtveer plaats; een ruige race waarbij met historische zeilschepen meerdere Zuiderzee havens aangedaan moet worden, waaronder die van Hoorn. Vijf dagen lang strijden schippers in weer en wind, dag en nacht met de elementen, waarbij ze alleen gebruik mogen maken van wind en spierkracht. In de havens leidt dit tot spectaculaire manoeuvres om zonder gebruik van de motor, aan te meren en weer op zeil te vertrekken. Ook de Hoornse Waterman zal hieraan mee doen.

Tenslotte is er het laatste weekeinde van oktober de Bontekoerace. Voor de haven wordt dan een olympische driehoek uitgezet waarin tientallen oude schepen elkaars krachten meten. Zelfs vanaf de kant is de spanning te voelen die er ontstaat als de schepen elkaar soms rakelings passeren.
Na dit laatste ‘’uitwaaien’’ is er dan een lange winter om aan groot onderhoud te doen bij het centrum varend erfgoed.

Nb. Elke zondagmiddag is van 12.00 tot 16.00 het bezoekerscentrum bij het Centrum Varend Erfgoed Hoorn open (zuidpunt Oostereiland) gratis entree. Ook is er een wandeling langs historische schepen uitgezet met tekstbordjes en podcasts waarin het leven aan boord van honderd jaar terug tot leven wordt gewekt.