Nieuws

Boek: ‘De Hydrograaf in kaart gebracht’ vertelt de bijzondere geschiedenis van het schip

Op 11 september vierde de Vereniging voor Zeegeschiedenis onder voorzitterschap van Annette de Wit (Maritiem Museum Rotterdam) haar 60-jarig bestaan met een vaartochtje met de ‘Hydrograaf’. Bij die gelegenheid had Annette een cadeautje voor de gasten, het boek De ‘Hydrograaf’ In Kaart Gebracht. Het eerste exemplaar daarvan werd door Ray Davis, eigenaar van de ‘Hydrograaf’ en van charterbureau Hollands Glorie, overhandigd aan Thedo Fruithof als Nestor van de Nederlandse scheepsbehoudsbeweging. Thedo heeft Ray geïnspireerd om het als salonschip voor de binnenwateren omgebouwde voormalige Rijks Opnemings Vaartuig van de Koninklijke Marine weer geschikt te maken voor overzeese bestemmingen zoals de Franse evenementen voor klassieke schepen waar de ‘Hydrograaf’ als eregast wordt ontvangen.

Dienst der Hydrografie
Het door mr Pieter Blussé opgetekende verhaal bestrijkt de historie van de Nederlandse hydrografie en kartografie, het lange en bijzondere verleden van het schip als varend monument van de Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine, de bouw op de Rotterdamse werf Fyenoord, de dienst als Hr. Ms. ‘Hydrograaf’ en als Engelandvaarder in WO II, als Koninklijk Jacht en als Pakjesboot van Sint Nicolaas. Het boek beschrijft tevens het behoud door het Zeekadetkorps, de redding, op het nippertje, en de prachtige ombouw door “Botterkoning” Harry Smit, en de inspanningen van Ray Davis die er uiteindelijk toe leidden dat de ‘Hydrograaf’ weer, als voorheen, over zee mag varen. 

De ‘Hydrograaf’ bewijst dat een dergelijk groot en complex hoogbejaard schip slechts als uniek monument met een toekomst kan worden behouden als het varend, met een nieuwe bestemming, in zijn eigen boterham kan voorzien. 

Update 25-3-2024: het boek is volgens onze informatie niet meer leverbaar via de hier in 2022 vermeldde adressen. Meer over de Hydrograaf is te lezen op de website van Sailing/Hollands Glorie.

Afbeelding: de Hydrograaf, foto: Facebook Hydrograaf