Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Hoorn gaat in oktober Slag op de Zuiderzee herdenken

De gemeente Hoorn gaat op 7, 8 en 9 oktober dit jaar de Slag op de Zuiderzee herdenken. De invulling van de viering is nog volop in ontwikkeling. Wel is duidelijk dat de activiteiten voornamelijk in het havengebied zullen plaatsvinden, met aandacht voor historie, cultuur, sport en spel.
Het project heeft de naam ’Hoorn slaat zijn slag’ gekregen en past volgens de gemeente uitstekend in het landelijke project ’De geboorte van Nederland’ en de regionale uitvoering daarvan door het Westfries Archief, het Westfries Museum en Archeologie West-Friesland. Stichting Hoorn Kunst en Cultuur heeft een subsidie van bijna 60.000 euro aangevraagd en brengt bovendien iets meer dan 25.000 euro in.

Herhaling
Het is nog niet zeker of het project uiteindelijk een structureel karakter krijgt. Wel krijgt de stichting de opdracht om te onderzoeken op welke manier dit zou kunnen. Vergelijkbare lokale feestdagen als ’Leidens Ontzet’ of ’Alkmaar Ontzet’ laten volgens het gemeentebestuur zien wat voor kansen zo’n herdenking een stad biedt.’

In de Slag op de Zuiderzee werd op 11 en 12 oktober 1573 voor de kust van Hoorn de Spaanse vloot onder leiding van Admiraal Bossu verslagen. Met deze overwinning werd de basis gelegd voor Nederland als soeverein land. Een groot deel van Holland werd voorgoed bevrijd van een bezettende macht, waarmee de weg naar welvaart en vrijheid open lag. In Hoorn werd Nederland geboren. De viering wordt een evenement dat het verhaal van Hoorn moet verbinden met de inwoners.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: De Slag op de Zuiderzee, geschilderd door Jan Theunisz. Blanckerhoff. © Foto Bureau Erfgoed gemeente Hoorn