Nieuws

Wordt de terugkeer van de IJsselkogge te duur voor Kampen?

Is de IJsselkogge straks wel de grote publiekstrekker die Kampen verwacht? En groeit het terughalen en het exposeren van het middeleeuwse scheepswrak op een geschikte plek in Kampen de gemeente ondertussen niet financieel boven het hoofd? Zeker als er opnieuw diep in de buidel getast moet worden voor aanvullend onderzoek naar de meest geschikte locatie om het wrak te exposeren.
Het zijn kritische vragen die de SGP-fractie, de op een na grootste fractie in de gemeenteraad van Kampen, zich hardop afvraagt. Vanavond, donderdag 13 juli beslist de raad of er opnieuw extra geld voor aanvullend onderzoek beschikbaar komt. Het gaat om een bedrag van 385.000 euro. Samen met de 560.000 euro die eerder is uitgegeven, loopt de teller daarmee richting één miljoen euro alleen al aan onderzoekskosten. En dat wordt de SGP-fractie te gortig.

Opties
“In 2014 hadden we besloten dat het terughalen van het scheepswrak naar Kampen een half miljoen mocht kosten, inclusief de bouw van een onderkomen”, zegt SGP-raadslid Co Florijn. “Daar zijn we inmiddels ver overheen.” Dat het extra onderzoeksgeld vanavond toch beschikbaar komt, is vrijwel zeker. Een meerderheid in de raad gaf het college eerder via een motie opdracht voor dit aanvullende onderzoek. Daarbij moeten drie mogelijke locaties voor het tentoonstellen van het middeleeuwse scheepswrak in Kampen nader onderzocht worden op haalbaarheid.
Die opties die er liggen, zijn het bouwen van een expositieruimte op de huidige Koggewerf, het exposeren van het scheepswrak in een coaster (een schip in schip constructie) of het verbouwen van de voormalige Van Gend & Loos-loods naast het NS-station.

Miljoen aan onderzoekskosten?
“We vinden dat er wel erg veel geld en tijd aan onderzoek besteed wordt”, zegt Florijn. “Terwijl we het na ruim acht jaar nog steeds niet eens kunnen worden waar en hoe we het scheepswrak in Kampen willen exposeren en exploiteren”
Alle drie de opties worden door de raad opengehouden. Dat maakt het aanvullende onderzoek extra duur. Tot onvrede ook van verantwoordelijk wethouder Bas Wonink. Hij drong tijdens de laatste raadsvergadering tevergeefs aan op een keuze voor een van de drie varianten. Want het onderzoeken van alle drie de varianten maakt de zaak extra duur.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVOost