Nieuws

Gemeente Terschelling wil goede plek voor zeesleepboot Holland

De gemeente Terschelling gaat zich inzetten voor een mooie en veilige plek voor de zeesleepboot Holland in de haven. Het schip kwam zaterdag 1 juli in aanvaring met de kade op Terschelling. Dat was het derde incident in iets meer dan een jaar tijd. En dus konden maatregelen nu niet meer uitblijven. Het schip zal voortaan de haven van Terschelling niet meer invaren. Dat is de beslissing van de Stichting Zeesleepboot Holland, de eigenaar van het schip.

De Holland lag eerst altijd aan het zogenoemde schuine kantje in de haven. Maar toen in 2020 de twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen in gebruik werden genomen, werd die plek de ligplaats voor de reserveboot van de rederij. De Holland moest uitwijken en de gemeente dacht mee. “Het schuine kantje is in beheer bij Rijkswaterstaat, maar wij wilden wel de zeesleepboot een mooie plek in de haven geven”, zegt wethouder Jeltje Hoekstra.

“Toen hadden we de grote steiger bedacht, alleen hebben ze daar helaas ook een paar keer een akkefietje gehad waardoor de steiger niet meer veilig is voor zo’n zwaar schip.” De grootste schade aan de steiger ontstond op 16 oktober 2022. Toen voer het schip achteruit dwars door de houten steiger heen.
Nu blijkt dat het schip ook niet zonder slag of stoot helemaal achter in de haven kan komen, hebben de beheerders besloten de haven van Terschelling te mijden. Tot wanneer is niet bekend, maar de wethouder wil bij de herinrichting van de haven een mooie en vooral veilige plek creëren. “Ik vind het belangrijk dat dit soort iconen ook een plek in onze haven kunnen vinden.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: de Holland raakt de steiger in 2022, still uit video