Nieuws

Willem Hos knapt ’Zaanse gondel’ op, maar toekomst is nog onzeker

FVEN
EOC

„Iemand moet ’m redden”, zegt Willem Hos (75). Hij is even gestopt met schuren. In een grote loods van scheepswerf Wed. K. Brouwer ligt de Zaanse gondel. Na jaren van vollopen met water en geen onderhoud, dobberde de replica van dit typisch Zaanse, historische scheepje er verloederd bij.
Hij ligt ondersteboven. Op de bodem zijn nog de witte punten van zeepokken zichtbaar die er op de werf met hoge druk vanaf zijn gespoten. Hos: „Zó zout is de Zaan. En daarom moet-ie ook in de antifouling (beschermlaag op de bodem).”

Het bootje ligt al een paar maanden in de loods van Brouwer. „Eigenaresse Marjolein Post van de scheepswerf heeft deze plek kosteloos beschikbaar gesteld”, zegt Hos. Hij heeft twee dagen terug de naden tussen de gangen (planken) dichtgemaakt met een soort jute. Breeuwen heet dat. Want de Zaanse gondel is op traditionele wijze gebouwd en het herstel vindt ook op die manier plaats.

De leerlingen Timo Kruk uit Callantsoog en Nick van Straalen uit Eemnes hebben ’m in 2018 gebouwd. Het is een replica van de – voor zover bekend – laatste gondel, die in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem ligt. Bouwtekeningen zijn er niet meer. Ze hebben foto’s gemaakt en ’m nagebouwd. Claude Monet schilderde een Zaanse gondel op ’Huizen aan de Achterzaan’ en die afbeelding vormde zes jaar geleden de aanleiding om dat te doen. Op verzoek van de Stichting Monet in Zaandam.

Afstudeeropdracht
Ze doopten het scheepje ’Gebroeders Hos’, naar Willem en Kees Hos die hen als leermeesters geholpen hadden bij de bouw. Willem bij het houtwerk, Kees voor het tuig en de fok. Het was hun afstudeeropdracht in de specialisatie ’houten jachtbouw’ aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Daar begonnen ze ook de klus. „In een ruimte met centrale verwarming hebben de jongens de bodem gemaakt’, zegt Hos. „Het was daar gortdroog.” Eenmaal te water trokken de naden onvoldoende dicht, waardoor de boot steeds vol liep.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Zaanse Gondel nieuw in 2018