Nieuws

‘De Zwerver’ lijkt alsnog naar Edam te komen

Er zijn al weer twee jaar verstreken sinds ‘de Zwerver’, de bijzondere tjalk die ruim honderd jaar geleden door kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp is ingericht als Amsterdams grachtenpand, tijdelijk een plekje vond bij scheepswerf Slot in Edam. Vele honderden inwoners bezochten de unieke boot. De roep om een definitieve terugkeer nam toe. Sindsdien is er op de achtergrond hard gewerkt om dit te realiseren.

De gemeente is bereid om aan het verzoek mee te werken. Stichting de Zwerver, Stichting Nieuwenkamp, Het Edams Museum, gesteund door Oud Edam, zijn al die tijd in gesprek geweest om te kijken hoe een en ander exploitabel valt te maken. Vragen over een ligplaats, de benodigde voorzieningen en de bekostiging hiervan komen hierbij aan de orde.

Woon- en atelierschip
Nieuwenkamp bouwde in 1900 zijn prachtige woon- en atelierschip De Zwerver. De boot was ooit het reizend atelier van de kunstenaar (1874-1950) die met zijn gezin via het water het hele land en ver daarbuiten bezocht. De vaste ligplaats was de Nieuwehaven naast zijn atelier en woning.

‘Enorme aanwinst’

De boot ligt momenteel in de haven van Naarden en is te huur. Julie Hengeveld, conservator en bestuurslid van het Edams Museum, noemt het schip ‘een drijvend Rijksmuseum’ en ziet de komst als een grote aanwinst voor Edam. “De wens leeft enorm. Nieuwenkamp zelf was een van de oprichters van het Edams Museum en medeoprichter van Oud Edam. Het zou voor ons museum het derde ‘filiaal’ kunnen worden. Een fantastische aanvulling op de collectie van Nieuwenkamp die we sinds enkele jaren presenteren op de bovenverdieping van het Coopmanshuys.

Lees het gehele artikel op de bron: Groot Waterland

Onderstaand: film gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, na afronding van de restauratie medio 2016.