Nieuws

Harderwijkse botter HK22 is weer zo goed als nieuw

Zaterdag 10 juni zal het feest zijn. Wij nodigen iedereen uit om bij de tewaterlating van de HK22 aanwezig te zijn. Na bijna 3 jaar van hard werken in de prachtige botterloods van Harderwijk, naast de Vischafslag, is momenteel de HK22 grotendeels gerestaureerd. De vrijwilligers doen dat onder leiding van Harmen Timmerman. Zaterdag 10 juni zal de de HK22 weer te water worden gelaten.

De HK22 werd in 1889 op de werf van De Haas in Monnickendam gebouwd. Aanvankelijk werd ermee gevist onder visserijnummer MK 131. Na enkele andere eigenaren heeft Hendrik Petersen uit Harderwijk tot 1958 gevist met deze tot HK22 omgenummerde botter. Zoals veel botters in die tijd, werd ook deze daarna gekocht door studenten. Ze verkochten hem uiteindelijk naar Spakenburg waar hij deel uitmaakte van Bob’s rondvaartvloot. Tot 1987, want toen werd het schip bij Wanneperveen op de wal gezet en aan z’n lot overgelaten.

Piet Muilwijk zag er wel wat in en kocht het ‘wrak’, het schip hing met blikken plaatjes aan elkaar. In Emmen werd in een groenteloods zes jaar intensief gerestaureerd door Piet en zijn vriend Theo. In 1994 ging de botter weer als nieuw te water en nu maakt het dus deel uit van de vloot van de Botterstichting. In de praktijk is het – helaas – zo dat er bij een botter na zo’n 25 jaar weer het een en ander moet worden vervangen. Een enthousiaste ploeg vrijwilligers is druk bezig geweest aan de HK22. Eerst met bouwmeester Wim Mendelts en vervolgens door Harmen Timmermans. Harmen is zeer te spreken over de vrijwilligers; de een had een meubelmakerij, de ander werkt al een leven lang met hout. Kortom, het is een ploeg die inmiddels ook zelfstandig een gang kan vervangen! Kom langs en zie aanschouw het eens voor jezelf.

Lees het gehele artikel op de bron: Harderwijker Courant