Archeologie, Musea en Behoud

Wie maakte het logo van scheepswerf Boele?

FVEN
EOC

Ad Snijders groeide vlakbij op onderaan de dijk, en werkte 18 Jaar bij Boele’s Scheepswerven en Machinefabriek in Bolnes aan de Noord, onder de rook van Rotterdam. Nu wil hij iets terugdoen.

Bij Boele te Bolnes worden schepen verlengd

Na 134 jaar een vaste waarde te zijn geweest, en een begrip voor Bolnes, hield de scheepswerf eind tachtiger jaren op te bestaan, maar volgens Snijders bestaat het bedrijf bij veel mensen nog in hun gedachten. Hij heeft daarom het plan opgevat om een monument op te richten voor de Bolnesser scheepsbouw. Dat moet gaan bestaan uit het logo van Scheepswerf Boele. Boele was een familiebedrijf, dat midden negentiende eeuw werd opgericht. In de jaren zeventig van de vorige eeuw stond de vierde generatie Boele  aan het roer . In 1978 trad een eerste ‘buitenstaander’ toe, ir. O.J. van der Vorm. Er werkten toen circa 1400 personen. Rond 1980 lag het zwaartepunt op reparaties en verbouwingen (die ook gedeeltelijke nieuwbouw omvatten), terwijl nieuwbouw en staalconstructies zo’n 20% van de werkzaamheden omvatten. De grillige reparatiemarkt was een van de redenen dat het bedrijf in zwaar weer kwam. In 1987 volgde het faillissement.

Boele logo

Snijders wil het Boele logo gebruiken voor het monument. Dat logo werd ooit uitgesneden in een zinken plaat van twee centimeter dik, en stond bij de ingang van het bedrijf. Het mat maar liefst 3,5 bij 3,5 meter. Snijders, die het origineel in zijn bezit heeft, wil het opknappen en weer een plek geven ‘op de plaats waar het thuishoort.’ Om dat te mogen doen, wil hij echter eerst achterhalen wie het ontworpen en gemaakt heeft, om een eventueel auteurs- of beeldrecht dat erop zit geen geweld aan te doen.

Gemeente werkt niet mee

Snijders heeft zijn plan bij de gemeente aangekaart, maar die werkt vooralsnog niet echt mee. Ze stellen geen plek beschikbaar, en willen ook geen subsidie geven om het monument te realiseren. Ad Snijders, die bij Boele bankwerker was, probeert het nu in eigen beheer op te knappen, in de hoop dat er nog eens ruimte komt voor zijn plan. Wie meer weet over het ontwerp van het logo, wordt verzocht via email contact met hem op te nemen, of te bellen naar 06-36102101.