Archeologie, Musea en Behoud

De smaken van het verleden zijn te proeven bij Batavialand

FVEN
EOC

Deze voorjaarsvakantie staat bij Batavialand alles in het teken van het eten aan boord van historische schepen. Bezoekers kunnen overal in Batavialand ontdekken hoe het culinaire leven aan boord er vroeger uit zag.

Voor het eerst toont Batavialand  eetgerei dat afkomstig is uit het scheepswrak van de “Queen Anne”, dat in 2018 werd ontdekt. Als hoogtepunt wordt de Levende Geschiedenis Dag op 18 februari georganiseerd. Op deze dag zal de 17e eeuw weer tot leven worden gebracht; de Batavia zal bemand zijn en bezoekers terugvoeren naar het leven van toen.

Culinaire Ontdekkingsreis

Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen bezoekers aan boord van de Batavia ontdekken wat zeelieden aten tijdens lange reizen naar het Oosten. Ze kunnen proeven van traditioneel voedsel dat aan boord werd gegeten zoals zuurdesemroggebrood, gortepap en scheepsbeschuit, waarmee de smaken van 400 jaar geleden tot leven komen. Er wordt verteld over het eten aan boord van een waterschip uit 1520, dat momenteel in Batavialand wordt nagebouwd. Zo kan iedereen zich verdiepen in verhalen over de eetcultuur aan boord door de eeuwen heen, met culinaire verhalen over verschillende schepen die in Batavialand te vinden zijn.

Vondsten uit de Queen Anne

In 2018 werd in een akker in Flevoland scheepswrak NK47-II gevonden. Het schip stamt uit de 18e eeuw en werd vanwege enkele vondsten aan boord de ‘’Queen Anne’’ genoemd. Een deel van de vondsten werd naar het Provinciaal Archeologisch Depot in Batavialand gebracht. Hier werden de voorwerpen verder onderzocht. Nu speciaal voor de voorjaarsvakantie is een deel van de vondsten uit het schip, voornamelijk eetgerei, voor het eerst te zien bij Batavialand.

Bron: Persbericht Batavialand.