Nieuws

Varend Erfgoed onderweg naar Sail Den Helder

Van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli zal Den Helder de thuishaven zijn van tientallen majestueuze Tall Ships en meer dan 180 historische schepen van het Varend Erfgoed. Met het programma nu volledig ingevuld, belooft Sail Den Helder 2023 zowel lokale als nationaal bekende artiesten te presenteren, die de bezoekers een onvergetelijke ervaring zullen bieden.

Een van de spectaculaire elementen van Sail Den Helder 2023 is de aanwezigheid van het Varend Erfgoed, dat een uniek gevoel van nostalgie met zich meebrengt. Het Varend Erfgoed omvat een verscheidenheid aan historische schepen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de maritieme geschiedenis van Nederland. Deze schepen zijn niet alleen prachtige voorbeelden van vakmanschap, maar vertegenwoordigen ook ons rijke maritieme verleden.

In aanloop naar Sail Den Helder 2023 heeft de Federatie Varend Erfgoed Nederland twee aanbrengtochten georganiseerd. Een aantal schepen van het Varend Erfgoed zullen in deze aanbrengtochten samen richting Den Helder varen. Onder leiding van Cees van Dongen aan boord van de Citius, afkomstig uit de haven van Veere, vindt de aanbrengtocht zuid plaats. De aanbrengtocht oost staat onder leiding van Cor Bolt aan boord van de Vesterhavet, die uit de haven van Zeewolde komt. Deze tochten volgen het principe van “Zwaan kleef aan”, waarbij schepen in elke haven worden verwelkomd en zich aansluiten bij de groep. De aanbrengtochten van oost gaan richting Urk en splitst zich in Medemblik, waarbij de schepen met staande masten richting Den Oever varen en de overige schepen naar Kolhorn gaan. De aanbrengtochten van zuid gaan richting Tholen, Dordrecht, Vreeswijk, Amsterdam, Wormerveer en Alkmaar.

Pre-Sails in Den Oever en Kolhorn
Elke locatie die de aanbrengtochten passeren, krijgt de unieke gelegenheid om het Varend Erfgoed te bewonderen wanneer de schepen zich bij hun kade aansluiten. Dit biedt de dorpen een bijzondere kans om getuige te zijn van de prachtige schepen en een glimp op te vangen van ons rijke maritieme verleden. Woensdag 28 juni komen de prachtige schepen van het varend erfgoed samen in Den Oever en Kolhorn voor de Pré-sails. Vanaf daar hijsen de schepen op donderdagochtend hun zeilen en varen richting Den Helder voor Sail Den Helder. Daarnaast is er ook in de haven van Oudeschild op Texel een Pre-Sail.

Lees het gehele artikel op de bron: Regionoordkop