Nieuws

Varen met de zomp over de Vecht is een aanwinst voor Ommen

Van 2020 tot 2023 is er door Ommenaren druk gebouwd aan de Ommer Vechtzomp, maar nu kan het schip eindelijk varen. Langzaam varen over de Vecht in een historisch vaartuig, volgens schipper Hans Hoekman is dit een aanwinst voor Ommen: ”Het is toch leuk om de historie een beetje terug te laten komen.”

Varen met de Ommer Vechtzomp
De Ommer Vechtzomp gaat pas voor het eerst dit jaar in de vaart, eerder kon je de Vecht al trotseren met de Vechtzomp Grammesberghe en de Dalfser Vechtzomp. Het zijn replica’s van de zompen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Deze schepen werden gebruikt om goederen tussen Grafschaft Bentheim in Duitsland en Zwolle te vervoeren. “Tegenwoordig vervoeren we geen goederen als zandsteen meer, maar varen we met passagiers”, vertelt de schipper.


Het schip werd op traditionele wijze gebouwd. Al een aantal jaren leefde in Ommen het plan om een Ommer Vechtzomp te bouwen. Door de bouw van een zomp in Gramsbergen en de aanschaf van een soortgelijk schip in Dalfsen, begon het in Ommen ook te kriebelen. Het schip is gebouwd tussen 2020 tot 2023 door vrijwilligers en vakmensen. Dit alles onder leiding van scheepstimmerman Gerrit Veerman. ”Ik denk dat iedereen trots is, die aan het schip heeft meegewerkt”, zegt Veerman.

Wat is een zomp?
In de 17de- en 18de eeuw bestond er een levendige handel over de Overijsselse Vecht tussen Nederland en onze oosterburen. De goederen bestonden onder andere uit hout, Bentheimer zandstenen en eten. Een zomp is een houten platbodem, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen kon vervoeren. Door de beperkte diepgang konden de schepen makkelijk over de ondiepe Vecht varen.

Lees het gehele artikel met video op de bron: RTVOost

Foto: de Vechtzomp, foto Facebook Vechtzomp Ommen