Nieuws

Maritiem spektakel trekt 42 schepen voor Tall Sip Races

Indrukwekkende zeilschepen uit diverse landen, internationale bemanningen, varend Nederlands erfgoed en entertainment voor jong en oud. In totaal komen er, naast 180 schepen van het Varend Erfgoed uit Nederland, 42 zeilschepen uit verschillende klassen naar Sail Den Helder. Van de imposante A-klasse – dwarsgetuigd of van een bepaalde lengte – komen er vijftien. De Indonesische Bima Suci doet Europa voor het eerst aan. Het schip is ontworpen door de Nederlander Olivier van Meer die ook het Nederlandse opleidingsschip voor de Koninklijke Marine ontwierp, de Urania.

Blikvanger
De Capitán Miranda uit Uruguay is een andere blikvanger. „Zuid-Amerikaanse schepen brengen altijd een fantastische sfeer mee”, zegt Robbert van den Oord, nautisch directeur van Sail. „Dat is het mooie van allemaal verschillende culturen bij elkaar. We zijn daarom blij dat dit schip uit Zuid-Amerika aanwezig kan zijn.” Een ander tallship van formaat is de Poolse Dar Mlodziezy (Pools voor gift van de jeugd).

Ook Nederlandse zeezeilschepen zijn volop aanwezig. „Aphrodite, de Eendracht, de Gulden Leeuw en ook de Morgenster uit Den Helder. Heel mooi dat die er bij kan zijn.” Van den Oord wil ook de Oosterschelde niet ongenoemd laten: een driemast-topzeilschoener die in 1917 is gebouwd en direct na Sail aan een wereldreis begint.

Wil je weten welke schepen, ook Varend Erfgoed, er te zien zijn? kijk dan hier

Afbeelding: Tall Ships in Den Helder in 2017, © WvD