Nieuws

Uit de polderklei | De VN66: varend erfgoed

Een stad zonder geschiedenis? Dat is Lelystad allerminst. In de rubriek Uit de polderklei diept Egbert Voerman verhalen op uit een ver en nabij verleden. Deel 8 gaat over varend erfgoed met een link naar Lelystad.

“Mijn vader was een boerenjongen die opgroeide in het Drentse Kolderveen. Zijn aangetrouwde oom was visser in Vollenhove. Die oom heette Geert Spit maar, zoals in vissersplaatsen gebruikelijk, kenden zijn stadsgenoten hem onder zijn bijnaam ‘Vleugeltien’. In zijn schoolvakantie mocht mijn vader met zijn oom mee uit vissen. De Zuiderzee was toen al IJsselmeer geworden. Vanuit de vissersschuit was mijn vader getuige van de aanleg van de dijken van de Noordoostpolder. Bij slecht weer werd er geschuild in de haven van Schokland, die nu op het droge ligt.

In 1946 kocht Geert Spit een in 1902 in Huizen gebouwde zuidwalbotter. Hij nummerde het schip om tot VN66 en viste er mee op het IJsselmeer, onder meer waar nu de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland liggen. Hij viste tot 1956. Toen Spit het welletjes vond, voer hij met zijn familie een afscheidstoer langs verschillende plaatsen aan het IJsselmeer. Daarna werd de oude schuit verkocht.

In zijn laatste levensjaren woonde Geert Spit in Lelystad bij een ongetrouwde zoon en dochter die beiden werkten voor de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. ‘Vleugeltien’ overleed op de bodem van de voormalige zee die hij ooit als visser bevoer.

Zijn oude schuit, de VN66, zou nog eens driemaal van eigenaar verwisselen voordat ze in 2006 terug zou keren in Vollenhove. Vrijwilligers van de stichting ‘t Venose Skutien ontdekten het schip in de haven van Hoorn. In zeer slechte conditie. Met veel liefde werd het schip opgeknapt, gebruik makend van de kennis van enkele Vollenhoofse oud-vissers. In april 2007 werd het weer tewatergelaten. Een eerbetoon aan de rijke visserijgeschiedenis van Vollenhove.

Lees het gehele artikel op de bron: Flevopost

Foto: de VN 66 in de loods in 2022 voor groot onderhoud, foto Facebook Venose Skutien