Nieuws

Groot feest voor Anna Margrietha

Wie jarig is trakteert. Dat geldt eens te meer voor een 100-jarige. Alle reden om het eeuwfeest van de steilsteven Anna Magrietha niet geruisloos voorbij te laten gaan. Eigenaren Roel Buis (62) en Tienke Sminia (64) wonen al 40 jaar op het schip, dat bijna 25 jaar geleden afmeerde in de Historische Haven van Woudrichem. Eerder lagen ze 13 jaar in de Museumhaven van Amsterdam.

De Historische Haven is een plek waar de maritieme historie van ons land zich laat zien in de soms nog oudere schepen dan de Anna Magrietha. Maar ook de plek waar de moderne 21e-eeuwse binnenvaartvloot op de drukst bevaren rivier als een perpetuüm mobile 24 uur per dag passeert. Op die plek viert de steilsteven Anna Magrietha op 3 en 4 juni haar eeuwfeest. Met een expositie in de werfschuur op museumscheepswerf D’n Huig met oude foto’s van het schip op de tijdlijn van een eeuw aan de hand van de oude scheepsleggers. Maar ook filmpjes, oude meetbrieven en krantenartikelen worden getoond. Speciaal vanwege de verjaardag meert de Anna Magrietha dat weekend naast de werfschuur af.

Schippersfamilie Stam
‘We hadden altijd nog contact met iemand van de familie Stam die de steilsteven in 1923 liet bouwen op de werf van R. van de Werf in het buurtschap Hijkersmilde aan de Drentse Hoofdvaart. Toen ik vertelde dat we de verjaardag van het schip wilden vieren met een kleine expositie, is een kleindochter van Anna Magrietha in het fotoalbum van haar moeder gedoken en vond foto’s die wij niet eerder hadden gezien. Een foto van de Anna Magrietha met een deklast bieten bijvoorbeeld, maar ook een met de familie Stam aan boord’, vertelt Tienke Sminia. Zelf vond ze in de gedigitaliseerde Schuttevaer van 28 juli 1923 een klein berichtje dat het ‘kastschip’ van de werf is gelopen.

Lees het gehele artikel van Hannie Visser-Kieboom in de papieren of digitale Schuttevaer van 2 juni, alleen voor abonnees