Archeologie, Musea en Behoud

Historische schepen van Maritiem Museum maken zich klaar voor rondvaarten

De kaartverkoop voor de historische rondvaarten van het Maritiem Museum Rotterdam is van start gegaan! Van 24 juni t/m 20 augustus gaan de schepen van het museum drie keer per week de Nieuwe Maas op. De opvarenden ontdekken de moderne wereldhaven van Rotterdam. In de Maritiem Museum Haven maken ze kennis met de geschiedenis en het Nederlands maritiem erfgoed.

Historische motorsleepboten, stoere stoomschepen en het unieke zeilschip HELENA nemen opvarenden mee langs Rotterdamse highlights. Daarnaast bezoeken de zeebonken de Maritiem Museum Haven en de werkplaatsen van het museum. Ontdek in een middag het varend erfgoed van Nederland. De route van 1,5 uur gaat langs Erasmusbrug, Euromast, ss Rotterdam, Katendrecht en Hotel New York.

Op zaterdag 24 juni gaat het vaarseizoen officieel van start. Bezoekers kunnen dan aan boord stappen voor een vaart met de Pieter Boele, ’s werelds laatste Rijnstoomsleper. In de maand juli kunnen bezoekers mee op Havendienst 2 of 20, motorsleepboten die tussen 1950 en 1990 het beeld van de Rotterdamse haven bepaalden. Augustus is de maand van de stoere stoomslepers Volharding 1 en Dockyard V. De Volharding is één van de laatste op kolen gestookte stoomsleepboten en de Dockyard behoorde tot de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Het zijn sterke stoomslepers: de werkpaarden van de Rotterdamse haven anno 1950.

Speciale vaarten
Op zaterdag 8 juli gaat stevenaak HELENA het water op voor een speciale zeiltocht richting Kinderdijk. De HELENA is vast gastschip in de museumhaven en het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland. Als erkend monument hoort dit schip, volgens het Ministerie van Cultuur, tot de top van Nederlands culturele erfgoed. Aan boord kunnen de opvarende genieten van een lunch en steekt men de handen uit de mouwen tijdens het hijsen van de zeilen.

Op zaterdag 24 juni is het mogelijk om met de Pieter Boele mee te varen vanuit Dordrecht naar Rotterdam en op 30 juni vaart de Pieter Boele weer terug.

Lees het gehele artikel op de bron: Havenloods

Afbeelding: de stevenaak Helena onder zeil, foto: Oosterschelde.nl