Archeologie, Musea en Behoud

Het mysterie van het Oorijzerwrak, een spannende Cold Case

Op 16 juni opent bij Batavialand de vernieuwde tentoonstelling het mysterie van het Oorijzerwrak. Conservator Joran Smale, neemt de bezoeker mee bij het ontrafelen van de verhalen en de feiten rond een scheepsopgraving uit 1959. Een wrak met een rijke vondst van 19de-eeuwse voorwerpen, waaronder wel vier zilveren oorijzers. Een mooi versierde koperen tabaksdoos is de eerste aanwijzing over het mysterie van dit scheepswrak: welk schip was dit en wie waren er aan boord toen het verging?

De vondsten van persoonlijke spullen, zoals een kinderschoen en de speciale sieraden, maar ook de potten en pannen geven een uniek inkijkje in het leven aan boord van dit schip. Het onderzoek in de archieven vult dit plaatje aan. De speurtocht die je als bezoeker meebeleefd, over de schouder van de conservator meekijkend, onthult stap voor stap de informatie over de mensen en hun schip. Als kroon op de zoektocht komt zelfs de naam van het schip naar boven. Ontdek het plezier van deze speurtocht en ontdek het verhaal van de rijke geschiedenis van Flevoland zelf.

Naast de zoektocht naar het verhaal van het Oorijzerwrak, zijn er meer voorwerpen van andere scheepswrakken te zien uit de collectie van Batavialand. Flevoland is immers ’s werelds grootste scheepskerkhof op het droge.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op de eerste dag van de Nationale Archeologiedagen (16,17 en 18 juni) maar is semi-permanent en vanaf 17 juni voor iedereen toegankelijk en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, ook voor schoolgroepen. Zij kunnen zelfstandig of met onderwijsbegeleiding de bijzondere speurtocht beleven, waarbij ze het mysterie van het scheepswrak zelf ontrafelen.