Archeologie, Musea en Behoud

Twee werelden in één wrak

Vorige week opende de tentoonstelling “Twee werelden in één wrak. Fragmenten uit een koloniaal verleden” in het Huis van Hilde in Castricum. De tentoonstelling laat de vondsten uit een 200 jaar oud scheepswrak zien dat in 1822 de bestemming Suriname en Berbice had, maar bij Texel is vergaan. Texelse duikers hebben 20 jaar geleden het wrak ontdekt en vele indrukwekkende vondsten naar boven gebracht.

Het plantageschip dat in de Waddenzee verging, bevatte onder meer servies, parasols en andere luxe goederen voor de rijke blanken in Suriname, maar ook kapmessen en ander gereedschap voor het bewerking op de suikerrietplantages door slaafgemaakten. Met name de luxegoederen laten een enorm contrast zien in de leefwereld van de tot slaaf gemaakten en hun meesters op de suikerplantages in de vroegere Nederlandse koloniën.

Bij de opening van de tentoonstelling op Keti Koti mochten we herdenken dat de slavernij onder Nederlands bewind in 1863 officieel is afgeschaft. De spullen uit dit wrak maken het slavernijverleden van Nederland weer erg tastbaar en brengen ons dichterbij een periode vol afschuw die vele mensenlevens geeft gekost.

De tentoonstelling ’Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden’ is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur. Toegang 7,50 euro.

Kijk hier voor meer info over het Huis van Hilde