Nieuws

Historische schepen terug in IJlst

Op 6, 7 en 8 juli 2022 komt er een vloot van zo’n 20 traditionele schepen die gebouwd zijn in IJlst naar hun tewaterlatingsplek terug. De stad IJlst kent een lange scheepsbouwtraditie en tijdens dit evenement zal daar op verschillende manieren aandacht aan worden besteed.

De houten en ijzeren schepen zijn gebouwd op de IJlster werven van Holtrop, Lantinga, Zwolsman en Croles in 19e en begin 20e eeuw. Vele zijn dan ook meer dan 100 jaar oud. De schepen zijn gedurende 2 dagen te bewonderen in het prachtige IJlst en geven een mooi inkijkje in de rijke scheepsbouwgeschiedenis van de stad.

Aldeze varende monumenten zijn ingeschreven bij het Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP) of de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en worden nog steeds met veel liefde en enthousiasme door hun eigenaren onderhouden en bevaren.

Tweede druk van ‘Schepen van IJlst’
Woensdag 6 juli verschijnt de tweede druk van het boek Schepen van IJlst, Verhalen over IJlster schepen en werven van Elisabeth Spits. Het boek (25 euro) is verkrijgbaar bij museum Houtstad IJlst en vanaf 11 juli ook bij het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Ook in dit museum wordt ruim aandacht besteed aan de historie van IJlst als stad van scheepsbouwers, houthandelaren en houtzaagmolens.

Kijk hier voor meer info over dit boek

Meer informatie over dit evenement is hier te vinden