Nieuws

Wooden Boat Festival Den Helder: “we promoten een uitstervend beroep”

Organisator Bert van Baar bouwt al decennia houten boten en leert dat ook aan anderen. Hij geeft op het terrein van Willemsoord les aan aspirant boot bouwers en praat enthousiast over zijn vak. Sinds 2019 organiseert hij ieder jaar het Wooden Boat Festival. Aan de kade en in een hal liggen tientallen voorbeelden van het werk van hobbybouwers waar professionals een puntje aan kunnen zuigen.

Koren die uit volle borst zeemansliederen zingen zorgen voor de perfecte sfeer waarin liefhebbers van de houten boot elkaar kunnen ontmoeten. “Je wordt een beetje zeldzaam als bouwer van houten boten”, zegt Bert van Baar geestelijk vader van het festival. “En als je dan op zo’n festival soortgenoten vindt, is dat gewoon leuk om mee om te gaan”.

Uitzondering
Alle boten zijn van hout met uitzondering van één exemplaar. Het is de replica van een zeventiende-eeuwse werkschuit die helemaal gemaakt is van afvalplastic. Het materiaal is zo kunstig bewerkt dat je heel goed moet kijken om te zien dat het plastic is en geen hout.

Het vaartuig is ingestuurd door stichting Clean2anywhere die zich inzet om het hoeveelheid plastic in oppervlaktewater terug te dringen. “We hebben op de wereld een groot probleem: zwerfplastic”, zegt Edwin ter Velde van Clean2anywhere. “Ik moet daar iets mee en het eerste waar ik aan dacht was het maken van een boot.”

Bijna blinde bootbouwer
Een andere opvallende inzending staat even verderop in de hal en is overduidelijk wel van hout. Opvallend is dat de boot nog lang niet af is. Het is het houten schip van de bijna blinde Paul van Assema, hij lijdt aan een progressieve oogziekte. Hoewel hij met één oog nog maar één procent ziet, bouwt hij al een paar jaar op de tast aan zijn droom: een houten schip. “Als ik aan mijn boot bezig ben, vergeet ik dat ik blind ben, tot ik mijn hoofd stoot of een stuk gereedschap niet kan vinden, dan word ik eraan herinnerd, maar ik ga er één dag in de week helemaal in op”, vertelt Paul.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws