Nieuws

Touwknopen, smeden, magneetvissen en lekkere makrelen op Edammer Ambachtendag

De historische scheepswerf Groot aan de Lingerzijde 25 in Edam vormt zaterdag 25 maart het decor voor de Edammer Ambachtendag. Het schip de Wieringeraak WR167 van de Stichting Historische Werf Edam (SHWE) is die dag in volle glorie bezichtigen. Een groep vrijwilligers werkt dagelijks hard om het schip te restaureren en in de vaart te houden. Verder ligt er een kleine sleepboot waarop bezoekers een stukje kunnen meevaren.

Aad Donkersloot geeft demonstraties touwknopen, waaraan iedereen kan meedoen. Zeilmaker Joep Steur maakt zeilen, maar ook tassen van zeildoek. Jochem van Drunen toont diverse schildertechnieken, Arie Kaars rookt makrelen en er is een demonstratie bierbrouwen. Smederij In de Dars komt ringen en andere sieraden smeden en stichting Odion, waar mensen met een beperking werken, verkoopt zelfgemaakte spullen. Anneke Lansen laat zien hoe je etherische oliën kunt verwerken tot schoonmaak- en verzorgingsproducten.

VOC-muntje
Verder is het mogelijk om te kanoën op het Boerenverdriet of een rondje over de Voorhaven en Nieuwehaven. Ook is er de gelegenheid tot magneetvissen. In het water rond de werf liggen meerdere ijzeren voorwerpen. Een aantal jaren geleden is er zelfs een VOC-muntje gevonden. Archeologie Waterland is aanwezig om de vondsten te determineren. Ook kunnen bezoekers voorwerpen die elders zijn gevonden meenemen.

Stichting Historische Werf Edam tekent voor de organisatie van de dag, die van 10 tot 15 uur duurt. Deze stichting is opgericht ten behoeve van behoud en voortbestaan van scheepswerf Groot in Edam. Het is de laatst overgebleven, en nog in werking zijnde, werf van de vele die de stad ooit rijk was. Ook heeft de stichting als doel om de kennis over scheepsambachten over te dragen en te behouden voor de volgende generaties.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: de werf in Edam, © WvD