Nieuws

Schipper Jozef Bosman krijgt indrukwekkende uitvaart over water

Een indrukwekkend gezicht op het Maas-Waalkanaal, woensdagochtend. Schippersvrienden en bekenden van Jozef Bosman uit Cuijk nemen daar al varend afscheid van hun vriend en collega, die vorige week op 61-jarige leeftijd plotseling overleed.

Om de in Lobith geboren schipper groots te eren, wordt zijn lichaam vanuit de haven in Cuijk door het Maas-Waalkanaal gevaren. Vergezeld door zijn naasten en op zijn eigen sleepboot, de Anna, die Bosman vier jaar geleden kocht. Een drie uur durende tocht brengt het lichaam van Bosman via Heumen, Malden en Weurt naar de Waalhaven in Nijmegen. Dertien sleepboten, allen meer dan vijftig jaar oud, volgen hem. Vlaggen hangen halfstok.

Op het laatste stuk van de route, tussen Weurt en Nijmegen, wordt de kist van Bosman begeleid door boten van Rijkswaterstaat en de politie. Ook zij hebben hun vlag halfstok. Eenmaal aangekomen in de Waalhaven luiden de schippers hun scheepshoorn, als uiting van respect voor hun verloren vriend en collega. Op het schip van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum voor de binnenvaart (KSCC) nemen tientallen mensen afscheid.

Boot was allergrootste droom
,,Dit is heel bijzonder”, zegt Drutenaar Wouter Gradussen (24) op de kade in Nijmegen. Hij is zelf ook schipper en hecht bevriend met de zoon van Bosman. ,,Jozef ligt op zijn eigen boot, de Anna. Dat is een boot uit 1929, die hij vier jaar geleden heeft gekocht en sindsdien heeft opgeknapt. Hij voer er voor zijn plezier op. Een eigen sleepboot hebben was zijn allergrootste droom.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: de Gelderlander, alleen voor abonnees

De Anna, met het lichaam van Jozef Bosman aan boord, still uit de video