Nieuws

Haags studenten zeilteam gaat voor goud bij de Race of the Classics

Het zeilteam van de Haagse Hogeschool vertegenwoordigt al 28 jaar lang Den Haag op de Race of the Classics, het grootste studenten zeil-event van Europa. 17 tot en met 23 april gaan 24 Haagse studenten de strijd aan in klassieke zeilschepen. De verschillende races vinden plaats op de Noordzee, maar de imponerende vloot is te bewonderen in havens in Nederland, België en Engeland. Al blijft de route nog even een verrassing, deze is namelijk afhankelijk van de wind. Vorig jaar heeft Team Haagse de 2e plaats weten te bemachtigen, dit jaar worden alle zeilen bijgezet om het goud te bemachtigen.

Dit jaar vaart Team Haagse op de Zephyr. Het varen van een klassiek zeilschip is echter geen gemakkelijke klus, evenals het bevoorraden van de gehele bemanning. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor alle aspecten van hun deelname en alles wat hierbij komt kijken. De taken zijn, naast de race winnen, onder anderen werving en selectie, promotie, het zoeken naar sponsoring, het verzorgen van gepaste zeilkleding en het zorgen voor eten en drinken voor 7 dagen op zee en uiteraard een gezonde doses studentikoze teambuilding. Dit alles wordt door de verschillende commissies zelf geregeld.

Buiten Team Haagse Hogeschool is er een landelijk bestuur dat zorgt voor de vloot, het wedstrijdelement en de facilitering in de havens. Dit team bestaat uit enthousiaste vrijwilligers met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace van klassieke zeilschepen in Nederland. Stichting Race of the Classics wil met het organiseren van deze races, bijdragen aan het behoud van het Nederlands varend erfgoed.

De vloot vertrekt vanuit de Veerhaven te Rotterdam waar de klassieke schepen op 16 april te bewonderen zijn op de open dag. Een dag later gaat de race van start. Het doel is om de oversteek naar de Noordkust van Engeland, het plaatsje Ipswich, te maken. Bij eventueel slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge. Uiteindelijk zal de vloot 23 april finishen op het IJ in Amsterdam, waar het evenement feestelijk wordt afgesloten.

Voor meer informatie kijk je hier

Of kijk op de site van de Race of the Classics

Afbeelding: Rotc.nl