Nieuws

Historische Trekvaartdag op zaterdag 15 april

Er valt veel te ontdekken langs en op de oude trekvaarten. U kunt deze (her)beleven op zaterdag 15 april. De Historische Trekvaartdag verbindt locaties en activiteiten langs de Vliet tussen Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Ook is op 15 april de feestelijke opening van het toeristisch (vaar)seizoen. Beleef, doe mee en geniet!

Opening Historische Trekvaartdag en toeristisch (vaar)seizoen
De opening van de Historische Trekvaartdag en het toeristisch (vaar)seizoen is op 15 april om 12.00 uur bij de sluis in Leidschendam. Een feestelijke parade van boten komt vanuit de richting Leiden aan en dan is de officiële opening. Ook zijn burgemeester(s) en wethouders aanwezig. Burgemeester Martijn Vroom van Leidschendam-Voorburg verricht daarna om 13.30 uur de ingebruikname van de dorpspomp in Huygenskwartier Voorburg.

Steden in zicht
In Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag is een uitgebreid programma samengesteld. De Historische Trekvaartdag maakt locaties en bezienswaardigheden die mede dankzij de Erfgoedlijn Trekvaarten en de Erfgoedpartners in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag zijn gerealiseerd, zichtbaar en beleefbaar. Dit doen we door steden en locaties langs de Zuid-Hollandse trekvaarten met elkaar te verbinden.

Schatten aan de Vliet
Op allerlei plekken krijgen bezoekers arrangementen aangeboden. In Leiden kunt u bijvoorbeeld genieten van een historische wandeling en daarna op een rondvaartboot naar Leidschendam stappen. In Voorburg kunt u Huygens’ Hofwijck bezoeken en daarna met een rondvaartboot naar de Bierkade om het Haags Buitenmuseum te bezoeken. Of pak zelf de fiets en volg de route Schatten aan de Vliet door Leidschendam-Voorburg en het groene buitengebied. Die dag rijden er (gratis) historische HTM-bussen en varen er (gratis) pendelschepen. Die brengen u van Leidschendam naar Leiden en vice versa of van Den Haag naar Leidschendam en vice versa.

Beleef de 17e eeuw
Om de geschiedenis echt beleefbaar te maken, heeft Stichting Verborgen Stad digitale hotspots gemaakt (download de gratis app Canals5D of kijk op www.canals5D.nl). Waan u terug in de tijd met een soort Google Streetview van de 17e eeuw. Lees tegelijk over deze vroegere tijden. Wie woonden er, hoe zag het er toen uit? Op het Rapenburg in Leiden, ter hoogte van de oude Universiteitsbibliotheek, bevindt zich zo’n digitale hotspot. Maar ook aan de Breestraat, de Kloksteeg en op het Vrouwekerkplein in Leiden. In Voorburg kunt u een digitale hotspot vinden bij de Kippetjesbrug (Hoekweg, aan de Vliet) en in Leidschendam is het sluisgebied in de 17e eeuw te zien.

Houd de socials van de historische trekvaartdag en de website historischetrekvaart.nl in de gaten voor de complete programma’s en de schema’s voor de pendelbussen en -boten. Beleef samen de historische trekvaart op 15 april!

Lees het gehele artikel op de bron: Midvliet

Afbeelding: Reconstructie van het sluisgebied Leidschendam in de 17e eeuw.