Nieuws

Toeristen verbazen zich in Monnickendam over festiviteiten rond Jan Haring Race

Palingrokers, een zeilbotenrace en zeemansliederen: het zijn intussen standaard ingrediënten van wat de organisatoren van de Jan Haring Race zelf ’het mooiste feest van Monnickendam’ noemen. Omdat het evenement samenviel met 450 jaar Slag op de Zuiderzee, werd het dorpscentrum tijdens deze editie een bonte verzameling van uiteenlopende festiviteiten, waar historie en traditie dwars door elkaar heen liepen.

Verbaasd sjokken enkele toeristen over de kades en door de smalle steegjes van Monnickendam. Ze staan zaterdagmiddag even stil op de hoek van de Havenstraat waar een shantykoor uit volle borst zeemansliederen zingt, terwijl op de achtergrond de masten van tientallen zeilboten op het Monnickendammergat zichtbaar zijn. Die strijden om de felbegeerde titel van de Jan Haring Race. Een dag later vergapen zij zich aan een zo mogelijk nog vreemder tafereel als het zicht over het water bijna volledig belemmerd is door de uitgewasemde rook van zo’n 120 palingrokers aan het Galgeriet. Tussen alle bedrijven door zijn overal dorpsbewoners te vinden in kledij van ruim vijf eeuwen terug ter ere van het herdenkingsfeest van de Slag op de Zuiderzee.

Het scala aan uitbundige dorpstaferelen zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij vakantiegangers uit het buitenland. „Wat is dit allemaal?”, vraagt een dame in het Engels met zwaar Duits accent. „Welkom in Monnickendam!”, geeft een man in historisch kostuum een kort maar krachtig antwoord.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Afbeelding: © Jan Haringrace