Nieuws

Geschiedenis van de laatste beurtschippers wordt belicht in bijzondere expositie

Het Visserijmuseum in Breskens presenteert momenteel een expositie die de laatste beurtschippers van Breskens, Hoofdplaat en Cadzand in de schijnwerpers zet. Nog tot en met 4 november is de expositie te bezoeken met onder andere elf fotocollages die een gedetailleerd beeld geven van deze families. Naast de fotocollages is er ook stamboomonderzoek verricht om te achterhalen hoeveel generaties deze beurtdiensten hebben uitgevoerd.

De expositie toont een kijkje in het leven van de beurtschippers. Hoewel er van sommige families weinig of geen fotomateriaal beschikbaar was, zijn de collages aangevuld met oude havengezichten en andere beelden. De beurtvaart had een belangrijke rol in Breskens, vanwege de aansluiting op tramverbindingen die zorgden voor een doorvoer naar België.

Zo had bijvoorbeeld de voormalige koek- en snoepfabriek Van Melle, opgericht in 1900 in Breskens, maar liefst vier eigen schepen voor het vervoer van hun producten en grondstoffen. Deze schepen voeren naar Amsterdam en namen op de terugweg levensmiddelen mee voor de Albert Heijn vestigingen in West Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast namen ze, indien er ruimte was, ook beurtgoederen mee voor anderen. Bovendien waren er nog twee beurtschippers die zich toelegden op het vervoer van vee.

Adrie Koppejan verdiept zich al vele jaren in de beurtvaart in Zeeland en heeft voor het visserijmuseum van Breskens een selectie gemaakt uit vele foto’s over deze tak van scheepvaart in Breskens. Tijdens de seizoententoonstelling 2023 is deze selectie in het museum te zien. Daarnaast heeft Koppejan een aantal modellen van beurtschepen in bruikleen gegeven, waaronder de Gideon II, een van de vier schepen van de firma Van Melle. 

Laatste beurtschippers
In Zeeland, dat lang als een ‘eilandenrijk’ bekend stond, heeft de beurtvaart naar verluidt langer standgehouden dan in andere delen van het land. De laatste twee beurtschippers uit Breskens, Jacob Klaassen en Willem Bondewel, hielden het vol tot ongeveer 1971. Zij waren tevens de laatste beurtschippers in heel Zeeland.

Adrie Koppejan maakte er een brochure bij, die je voor € 9,- (incl porto) kan bestellen via de email van Koppejan

Kijk hier voor meer info over het Visserijmuseum in Breskens

Afbeelding: één van de modellen van beurtschepen in de tentoonstelling. Foto: Adrie Koppejan