Nieuws

Tenminste acht partijen betalen mee aan winterstalling voor ansjovisjol KH44

Subsidies van LEADER, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Goede Doelen NH1816, Windpark Wieringermeer, Stichting N.I.S.S, de Stichting Oud Kolhorn, de gemeente Hollands Kroon en een eigen bijdrage van Stichting Varend Erfgoed Kolhorn moeten tezamen genoeg zijn voor de bouw van een winterstalling voor de ansjovisjol KH44 in Kolhorn. Volgens wethouder Cultuur, Robert Leever, is het belangrijk dat de historie van de Zuiderzee bewaard blijft.

De winterstalling is noodzakelijk voor het onderhoud aan de jol en draagt bij aan die instandhouding. De botenloods wordt geplaatst aan De Strook, naast camperplaats ’t Groentje. Hiervoor is ook een bestemmingsplan-wijziging noodzakelijk. Daarover besluit de gemeenteraad deze maand nog. De KH44 is het enige historische schip dat is overgebleven uit de voormalige vloot van Kolhorn. Nu worden er rondvaarten op verzorgt: “De rondvaarten zijn een toeristische aantrekkelijke activiteit en dragen bij aan het historisch besef en de identiteit van het voormalige vissersdorp”, aldus het college.

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden is de stalling geopend voor bezoekers, zodat er uitleg kan worden gegeven over het schip en het onderhoud. Daarnaast is de winterstalling een ontmoetingsplek voor de vrijwilligers. Daarnaast heeft het ook een toeristisch potentieel. Zodra de jol in het water ligt, kan de stalling worden gebruikt worden als expositieruimte: “Hiermee is het een mooie aanvulling op een aantal andere historische objecten die gezamenlijk het verhaal van Kolhorn vertellen: de Turfschuur, de voormalige Zuiderzeehaven, de Laurenskerk en het gemaal Schagerkogge.”

Subsidie van de gemeente
De bouw van de winterstalling was in eerste instantie geschat op een bedrag van € 200.000,-. De bouwkosten zijn echter zo gestegen dat het inmiddels € 289.000,- gaat kosten. Daarop heeft de stichting besloten een aantal aanpassingen te doen. Daarmee komen de kosten uit op € 221.000,-. De stichting heeft via een zestal subsidies voor een bedrag van € 171.000,- verzameld. Zelf leggen ze € 10.000,- in. Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft besloten om vanwege de eerder genoemde historische waarde een bedrag van € 20.000,- vrij te maken. Dan blijft er nog een gat over van € 20.000,-. De stichting is daarom nu naarstig opzoek naar andere financieringsmogelijkheden en heeft bedrijven in de omgeving aangeschreven voor een bijdrage.

Lees het gehele artikel op de bron: Regio Noordkop