Nieuws

Scouting verkoopt noodgedwongen historische veerboot

FVEN
EOC

Om verschillende redenen ziet de Rotterdamse scoutinggroep Oranje-Blauw zich genoodzaakt om het verenigingsschip te verkopen. Het schip was een 121 jaar oude veerboot uit Rotterdam, de Heen en Weer X. Vroeger, toen er nog geen tunnels en bruggen tussen de Rotterdamse noord- en de zuidoever waren, voeren vele pontjes mensen heen en weer over de Nieuwe Maas. De pontjes heetten Heen en Weer IV tot en met XIII. Door de Maastunnel en de metrotunnel raakten de voetveren werkloos. Ze werden stuk voor stuk verkocht. Na 121 jaar verdwijnt nu het laatste historische scheepje uit Rotterdam.

De Heen en Weer X in Rotterdam

De Rotterdamse scoutinggroep Oranje-Blauw kocht in 1969 één van de bootjes: de Heen en Weer X. De scouts doopten het veer om tot De Boekanier en gebruikten het als clubhuis. In de zomer gingen ze ermee op kamp. Om verschillende redenen is de scouting nu genoodzaakt de boot te verkopen aan een scheepswerf in Friesland. Daar wordt een woonboot van het 26 meter lange scheepje gemaakt.

Reinier vertelt dat er tijdens de coronajaren meerdere malen is ingebroken. Er zijn spullen vernield en gestolen. De gemeente verhoogde ook nog de huur en er ontstonden problemen rond de ligplaats. Nu voelt de scouting zich gedwongen hun boot te verkopen.”
Reinier kreeg een tijdje terug een filmpje doorgestuurd waarop te zien is hoe iemand met een steekwagen vol accu’s van boord gaat. “Ze hebben ‘m ook gebruikt als slaapplaats: in de kajuit zijn regelmatig matrassen en kleding aangetroffen. Eén keer is iemand door de politie weggestuurd, maar als je je omdraait zitten ze er zo weer in. Daar is niets tegen te doen.”

“We hebben hem ooit voor tweehonderd gulden gekocht’, vertelt scoutingvoorzitter Reinier. “Dat was toen een hoop geld. Daarna is er voor minstens twee ton aan verbouwd.” De scouts konden De Boekanier met hulp van donaties in de jaren tachtig een stalen dek geven en allerlei noodzakelijke verbeteringen aanbrengen voor de veiligheid van de kinderen. “Dat is er nu niet meer aan af te zien en dat doet pijn. Ik denk dat als hij op een beter beveiligde plek had gelegen, het niet zover had hoeven komen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond

Afbeelding: de Boekanier wordt naar Harlingen geduwd