Nieuws

Strijd om SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen niet ver weg

EOC
FVEN

De strijd om het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen is niet ver weg meer. We trappen af op zaterdag 5 augustus in Grou. Veertien dagen later wordt op vrijdag 18 augustus op de Snitser Mar bekend wie de opvolger wordt van regerend kampioen Albert Jzn Visser van Lemmer.

De traditionele loting
Op vrijdag 4 augustus is er traditiegetrouw in Grou de loting. Schippers, bemanningen, vrijwilligers en SKS-bestuur komen ’s avonds in de tent op het Halbertsmaplein bijeen waar de veertien schippers lootjes trekken die de startvolgorde bepalen bij de wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld. Op zaterdag 5 augustus start dan officieel het kampioenschap waarbij de skûtsjes in een lange sleep achter de sleepboot vanaf de houtstekken naar de Pikmar worden gevaren.

Op de site www.skutsjesilen.nl staan de wedstrijddata en de plaatsen waarin de skûtsjes zeilen. Tevens wordt aangegeven vanaf welke plekken het skûtsjesilen voor de toeschouwers het beste is te volgen.

Nieuwe schippers in de vloot
De vloot heeft dit seizoen twee nieuwe schippers. Sieberen van Terwisga is in november 2022 Gerhard Pietersma opgevolgd als schipper van het skûtsje van Earnewâld. Gerhard Pietersma is na negentien jaar van boord gestapt. Hij zeilt dit kampioenschap mee met Drachten waarvan zijn broer Jeroen schipper is.

Begin april 2023 is Lodewijk Jzn Meeter schipper geworden van het Philipsskûtsje d’Halve Maen. Meeter volgt Klaas Westerdijk op die tijdens de algemene ledenvergadering van de SKS op zaterdag 11 maart dit jaar te kennen gaf er na zes jaar mee te stoppen. De jonge schipper kan werk, gezin en het zeilen niet meer combineren.

Prijs toegangskaartje verhoogd
De kosten voor het organiseren van wedstrijden zijn gestegen. Voor het eerst sinds jaren wordt daarom de prijs van een toegangskaartje verhoogd. Toeschouwers betalen voortaan 3 euro (was 2 euro). Er kan contant worden betaald, maar bij het merendeel van de wedstrijdcommissies kan dat ook digitaal.

Voor meer info kijk je hier

Zeilhelden schreef een artikel: Wat je móet weten over skûtsjesilen (in 9 vragen en antwoorden)

Afbeelding: SKS in de wedstrijd, © Skydrone Sloten