Nieuws

Stikstof bedreigt vijfjaarlijks historisch spektakel in Hasselt

Blijft het grote maritieme evenement Hassailt behouden voor Hasselt? Ondanks flinke zorgen over stikstof heeft voorzitter Kees van der Klocht goede hoop dat de komende editie doorgaat, maar over de verdere toekomst van het vijfjaarlijkse Hassailt is hij minder positief. Van der Klocht stopt als voorzitter. ,,Er zijn veel te veel regeltjes.”

Om de vijf jaar ondergaat de binnenstad van het Hanzestad Hasselt een metamorfose. Bij Hassailt komen de wateren vol te liggen met vele historische schepen. Dit jaar staat Hasselt van donderdag 27 tot en met zondag 30 juli weer in het teken van het maritieme evenement. Voorzitter Van der Klocht zegt dat er bij de nieuwste editie veel komt kijken bij het organiseren, vooral door de stikstofproblemen.

Natura 2000-gebied
,,Ik heb de afgelopen tijd wel twee keer tegen de gemeente gezegd dat ik overweeg de stekker uit een nieuwe editie te trekken”, vertelt hij. ,,We moeten de totale stikstofuitstoot van het evenement berekenen en kijken of deze onder een bepaalde waarde blijft om de vergunning te krijgen. Het is een hele toestand. Het hele Zwarte Water is Natura 2000-gebied en de boten hebben uitstoot.”

Het vinden van een goede parkeerplek voor het evenement maakt alles nog complexer. ,,Een parkeerplaats maken op het industrieterrein of op het grasveld bij de sporthal kan bijvoorbeeld niet, omdat daar dan stikstofuitstoot te dicht bij Natura 2000-gebied is. Er is ook wat discussie geweest over wie de stikstofberekening moet betalen. Wij willen dat als stichting zonder winstoogmerk eigenlijk niet doen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

Afbeelding: © Hassailt 2023