Nieuws

Sloop dreigt voor Groninger scheepvaartgeschiedenis: ‘Dit is doodzonde’

De slopershamer dreigt voor een van de oudste nog bestaande Groninger zeeschepen. De zeilschoener De Wadden heeft meer dan honderd jaar stormen, oorlogen en gevaren doorstaan, maar wordt zoals het nu lijkt binnenkort gesloopt. Het scheepvaartmuseum in Liverpool heeft geen geld meer om het schip uit 1917 te onderhouden.

‘Eigenlijk zouden we een actie moeten beginnen om dit schip te behouden. Want dit is doodszonde’, zegt historicus Albert Buursma. Hij schreef onder andere een boek over de geschiedenis van de scheepswerf Gebroeders Van Diepen in Waterhuizen, waar het schip in 1917 werd gebouwd.

Een atypisch schip
De Wadden werd daar gebouwd samen met de zusterschepen Dollard en Lauwers. Het is een zeilschoener van 33 meter lang en met een waterverplaatsing van vierhonderd ton. Voor als het niet waaide was er ook een dieselmotor geïnstalleerd en het bouwen kostte in die tijd ruim honderdduizend gulden. Voor die tijd was het een atypisch schip. Het werd vijf jaar na de Titanic gebouwd en zeilschepen waren toen eigenlijk al uit de tijd. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog was er veel vraag naar scheepsruimte en kolen en olie waren duur, dus werden er opeens weer zeilschepen gebouwd.

Filmcarrière
Buursma had het schip al een keer gezien voordat hij het boek over de scheepswerf schreef. ‘Ik zag een keer een aflevering van de BBC-televisieserie The Onedin Line. Daar zag ik de naam ‘De Wadden’ op een reddingsboei staan en dacht: wat een vreemde naam voor een Engels schip. Toen ben ik het gaan uitzoeken. Voor de filmopnames hebben ze onder andere dit schip gebruikt omdat het vele jaren gevaren heeft op de Ierse zee met als thuishaven Liverpool.’

Toch gesloopt
Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd De Wadden verkocht aan een Ierse reder en tot 1961 voer het schip vanuit Liverpool op verschillende Ierse havens. In 1984 werd het schip voor 20.000 pond gekocht door het Merseyside Maritime Museum. Daar ligt het sinds 1987 in een droogdok te wachten op een grondige restauratie, maar daar is in al die jaren geen geld voor gevonden.
Afgelopen jaar heeft het museum een onderzoek laten doen waaruit blijkt dat het schip in erg slechte staat is en geld voor restauratie en het toekomstige onderhoud niet op te brengen is. Eind dit jaar wordt De Wadden daarom gesloopt.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVNoord

Afbeelding: de Wadden in betere tijden als vrachtschoener