Buitenland

Schulschiff Deutschland naar Bremerhaven

Op donderdag 26 augustus is het zeiltrainingschip ‘SCHULSCHIFF DEUTSCHLAND’ van Bremen Vegesack naar Bremerhaven gesleept door de BOLUDA-sleepboten VB BLEXEN en VB Blumenthal. De reis van 25 mijl trok veel toeschouwers aan land en op begeleidende schepen, hoewel de sleep om 06:00 uur begon.

De afgelopen 25 jaar lag de SCHULSCHIFF DEUTSCHLAND afgemeerd in Vegesack en diende als museumschip, waar ze in een opmerkelijke topconditie werd gehouden. Haar maritieme geschiedenis gaat meer dan 90 jaar terug. Het opleidingsschip stak ooit de oceanen over als een trotse squarerigger, een zogenaamde Windjammer.

In 1927 werd de SCHULSCHIFF DEUTSCHLAND speciaal gebouwd om zeevarenden aan boord op te leiden. Het werd te water gelaten op de scheepswerf Tecklenborg in Geestemünde om tot 1939 talrijke opleidingsreizen over zee en op de Noordzee en de Oostzee te maken. Met de Tweede Wereldoorlog waren deze reizen slechts in beperkte mate mogelijk, zodat het schip werd verplaatst naar de Oostzee en korte tijd werd gebruikt als hospitaalschip. Daarna werd het gebruikt als woonschip, jeugdherberg, stationaire zeemansschool en opleidingswerkplaats.

Er zijn 3 zusterschepen:
• Dar Pomorza (oorspronkelijk Prinzess Eitel Friedrich)
• Hertogin Anne (oorspronkelijk Großherzogin Elisabeth)
• Statsraad Lehmkuhl (oorspronkelijk Großherzog Friedrich August)
De Dar Pomorza en de Statsrad Lehmkuhl varen nog steeds actief als Sailtraining schepen op de oceanen.

Bron: Stephan Kramer, interim HSQE manager bij BOLUDA Towage Deutschland

Afbeelding: De ‘SCHULSCHIFF DEUTSCHLAND’ nabij haar definitieve positie in Bremerhaven (Neuer Hafen), waar ze zal blijven dienen als museumschip met overnachtingsfaciliteiten en feestlokatie.