Nieuws

SailWise vraagt hulp voor het in de vaart brengen van 125-jarig schip

De tweemastklipper Lutgerdina gaat weer varen met mensen met een beperking. Twee jaar lang heeft ze vanwege de coronapandemie stilgelegen in Loosdrecht, maar daar komt nu verandering in. Tenminste als het aan schipper Onno van Lieshout ligt: “Vanaf het voorjaar gaan we weer varen en mensen met een beperking de mogelijkheid bieden te zeilen met het schip.” Om dat mogelijk te maken heeft de Nederlandse organisatie steun nodig. Want er moeten nog veel kosten gemaakt worden. Wie wil helpen kan terecht op www.sailwise.nl.

Help de Lutgerdina in de vaart
“De Lutgerdina ligt op dit moment bij ons watersporteiland in Loosdrecht, waar ze tijdens de coronapandemie dienst heeft gedaan als slaapschip”, vertelt Onno. De bemanning van de Lutgerdina vaart het schip deze week naar haar thuishaven Enkhuizen om haar klaar te maken voor de reizen die dit jaar gepland staan. “Mijn collega’s hebben het schip goed verzorgd, maar voordat het kan varen is er nog een flinke klus te klaren. Certificaten moeten vernieuwd worden, ze moet gekeurd worden en heeft een werfbeurt nodig. Dat zijn flinke kostenposten.” Ook klein onderhoud en keuringen van materiaal – zoals de keuring van reddingsvesten, nieuwe wieltjes voor de loopplank en een nieuwe landvast – is noodzakelijk om gasten te ontvangen op het schip.

Zeilen voor mensen met een beperking
De Lutgerdina vaart sinds 1983 met mensen met een beperking. Deelnemers van SailWise varen zelf actief mee met het schip en de mate van hun beperking maakt daarin geen verschil. “Zit je in een elektrische rolstoel, dan kunnen we de val daaraan vastmaken, zodat je al rijdend het zeil kan hijsen”, zegt Onno. “En mensen die hun armen niet kunnen gebruiken, besturen het schip met een joystick, die ze met hun kin bedienen.” Voor de deelnemers betekent zeilen op de Lutgerdina veel meer dan een fijne tijd op het water. Het heeft een positieve invloed op de zelfredzaamheid en geeft het zelfvertrouwen een boost.

Met de Lutgerdina maakt SailWise zeilzwerftochten over het IJsselmeer en het Wad. Dankzij alle aanpassingen kan iedereen met een beperking zeilen, eten én slapen aan boord. Onno: “Al die aanpassingen brengen ook extra kosten met zich mee. We hebben antislipverf nodig, zodat mensen niet uitglijden, de tilliften moeten gekeurd worden en een aantal tilbanden moeten worden vernieuwd.”

SailWise vraagt om donaties
Voordat de Lutgerdina kan uitvaren met gasten heeft SailWise € 24.683 nodig. SailWise vraagt mensen daarom om een donatie te doen of een kostenpost voor hun rekening te nemen. “De eerste donaties komen al binnen en daar zijn we heel blij mee. We hebben nu geld om het schip naar Enkhuizen te varen en een start te maken met het vaarklaar maken van het schip. Ik hoop dat veel meer mensen ons willen helpen, want onze deelnemers kunnen niet wachten om weer te komen zeilen.”

125-jarig bestaan
Op 29 april staat de eerste afvaart van de Lutgerdina gepland. Schipper Onno: “Als we dan uitvaren maken we van iedere reis een dubbelgroot feest.” SailWise viert op dat moment niet alleen de eerste uitvaart sinds 2 jaar, maar het historische zeilschip bestaat in 2022 ook nog eens 125 jaar. Onno: “Ik regel een verjaardagstaart bij de start van iedere reis. Maar eerst moeten we dat schip in de vaart krijgen…” Wie SailWise wil steunen kan terecht op www.sailwise.nl.